Published On: joi, Mai 24th, 2012

„Primul tau loc de munca EURES”

Share This
Tags

Comisia Europeana a lansat un proiect-pilot menit sa-i ajute pe tineri sa isi gaseasca un loc de munca intr-o alta tara din UE. In etapa sa initiala, proiectul „Primul tau loc de munca EURES” (Your first EURES job) va avea ca scop imbunatatirea mobilitatii transfrontaliere pentru 5.000 de persoane. El va servi, de asemenea, drept teren de testare pentru transformarea EURES – reteaua serviciilor de ocupare a fortei de munca din statele membre – intr-un serviciu pan-european de ocupare a fortei de munca.

Asa cum a fost anuntat in pachetul legislativ in domeniul ocuparii fortei de munca (a se vedea IP/12/380) din aprilie 2012, Comisia intentioneaza sa imbunatateasca EURES pentru a oferi un grad mai ridicat de transparenta pe piata europeana a fortei de munca si pentru a directiona persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si pe cele care sunt in curs de schimbare a locului de munca catre zonele unde pot fi gasite locuri de munca vacante. Sistemul va oferi, de asemenea, un acces mai usor si in timp real la locurile de munca vacante disponibile in UE, prezentand in acelasi timp angajatorilor o rezerva de candidati cu aptitudinile adecvate.

Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune László Andor a declarat: „Proiectul pilot «Primul tau loc de munca EURES» marcheaza primii nostri pasi in directia unui serviciu de plasare a fortei de munca personalizat, care sa ajute cetatenii sa-si gaseasca locuri de munca in alte tari europene. Sprijinirea cetatenilor cu aptitudinile relevante sa gaseasca locuri de munca in alte tari care necesita aceste competente poate fi o parte a solutiei la criza somajului din Europa.”

In cadrul programului „Primul tau loc de munca EURES”, patru servicii de ocupare a fortei de munca, selectate din Germania, Spania, Danemarca si Italia, ii vor ajuta pe tineri sa isi caute un loc de munca in alte state membre decat cel de origine. In cadrul proiectului, tinerii cetateni ai UE cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani vor primi informatii si sprijin pentru recrutare si vor avea posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru candidatura sau pentru formare profesionala. Intreprinderile mici si mijlocii, mai precis societatile cu mai putin de 250 de angajati, pot solicita sprijin financiar pentru a acoperi o parte din costul formarii lucratorilor nou-recrutati si a-i ajuta in privinta schimbarii domiciliului.

Monitorul European al Locurilor de Munca Vacante si Buletinul European al Mobilitatii Profesionale – publicate si ele ezi – contribuie, de asemenea, la gasirea locurilor de munca potrivite pentru persoanele aflate in cautarea dincolo de graniţe a unui loc de munca. Monitorul European al Locurilor de Munca Vacante ofera o imagine cuprinzatoare a evolutiilor recente de pe piata europeana a fortei de munca si indica tendintele cererii in materie de forta de munca. El arata ca, in prezent, competentele superioare raman un factor important pentru gasirea unor oportunitati de angajare, in timp ce un numar tot mai mare de tari dispun de un numar din ce in ce mai mic de locuri de munca.

Buletinul European al Mobilitatii Profesionale analizeaza ofertele de angajare publicate pe portalul EURES si subliniaza unde se afla cele mai bune astfel de oportunitati. In prezent, acesta arata ca locurile de munca cu cea mai mare cerere in UE sunt in domeniile: vanzari, finante, menaj si servicii in restaurante.

Context

In prezent, peste 5,5 milioane de tineri europeni se afla in cautarea unui loc de munca.

Pagina de internet dedicata proiectului „Primul tau loc de munca EURES” poate fi accesata pe portalul Europa la adresa: http://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob. Aceasta afiseaza detaliile de contact ale serviciilor de ocupare a fortei de munca responsabile cu proiectul „Primul tau loc de munca EURES”, precum si modalitatea de participare la acest proiect. Pe site-ul respectiv sunt disponibile un ghid al utilizatorului, un pliant si un film video continand informatii privind aceasta noua initiativa la nivelul UE.

Datele privind Monitorul European al Locurilor de Munca Vacante sunt extrase dintr-o multitudine de surse: serviciile publice de ocupare a fortei de munca, agentiile de munca temporara, diverse servicii online, statisticile privind locurile de munca vacante realizate de Biroul de Statistica al UE (ancheta privind forta de munca), institutele nationale de statistica si alte studii relevante.

Buletinul European al Mobilitatii Profesionale (trimestrial), precum si Monitorul European al Locurilor de Munca Vacante, fac parte din pachetul legislativ in domeniul ocuparii fortei de munca al Comisiei Europene, care vizeaza in mod special persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in afara regiunii/tarii lor de origine, precum si consilierii EURES, avand scopul de a-i sprijini.

Comentarii

comentariu

About the Author

-