Published On: mie, Apr 4th, 2012

Ziua jandarmeriei Romane

Share This
Tags

Ieri, 03 aprilie, s-au implinit 162 de ani de cand a fost semnata ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor in Jandarmi”, de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica – la 3 aprilie 1850, act care a pus bazele Jandarmeriei Romane.

Aceasta aniversare a drumului nostru de continuitate in slujba cetateanului reprezinta un moment de profunda semnificatie, dar mai ales un prilej de rememorare a motivelor de mandrie si satisfactie ale celor care au inteles sa faca din solidaritate, spirit de corp, profesionalism si credinta, virtuti morale inconfundabile, modele de conduita si de actiune, potrivit juramantului depus sub tricolor si devizei „lex et ordo” din semnul nostru heraldic.

Inca din primii ani de functionare, dorobantii braileni, denumiti neoficial si jandarmi, au reusit sa anihileze mare parte din bandele de tilhari, care s-au inmultit ingrijorator, si sa asigure securitatea cailor de comunicatie .

Pastalioanele cu “gropuri” (fisicuri cu bani), calatori si corespondenta, precum si carele cu marfuri au inceput a circula in deplina siguranta, dupa cum raporta cu mindrie camuitorul judetului Braila.

La 9 februarie 1867, seful politiei brailene raporta ca “am descoperit si prins, cu ajutorul dorobantilor, o banda de 20 indivizi, care comiteau cele mai mari cruzimi, nu numai in judet, dar chiar si in oras, si care s-au dat pe mina justitiei”.

Pentru a marca aceasta zi, la Poligonul Muchea, jandarmii braileni au desfasurat ZIUA PORTILOR DESCHISE , activitate la care au participat elevi cin clasele I-VIII, insotiti de cadrele didactice, parinti, bunici, dar si oficialitatile municipiului ( prefect, primar, etc.).

Jandarmii au organizat ateliere de prezentare a tehnicii si armamentului din dotare,

trageri demonstrative ale luptatorilor de la Detasamentul Mobil, dar si exercitii demonstrative:

-Exercitii de autoaparare ;

-Exercitiu de dresura a cainilor de serviciu – „Modul de actiune in situatia depistarii unor autori ai infractiunii de furt”.

-Exercitiu de interventie – „Modul de actiune al grupei antiteroriste in situatia unui atac armat la Trezorerie; urmarirea autorilor, incercuirea, retinerea acestora dupa ce s-au refugiat in sediul unei societati comerciale invecinate”- Doi infractori mascati si inarmati, la bordul unui autovehicul, ataca obiectivul si sustrag un sac cu bani. Dupa acest atac, persoanele incearca sa fuga, insa sunt oprite de catre grupa de interventie, alarmata prin dispeceratul nostru.

Militari din cadrul inspectoratului nostru au primit recompense din parte Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, astfel:

-doi ofiteri au primit emblema de merit “Actiuni Umanitare clasa a II-a”;

-doi subofiteri au primit distictie de serviciu pentru “Indeplinirea in conditii deosebite a misiunilor incredintate”;

-un subofiter a fost inaintat in grad inaintea expirarii stagiului minim in grad;

-au primit multumiri trei ofiteri si sapte subofiteri, pentru indeplinirea exemplara a atributiilor de serviciu.

Conducerea Jandarmeriei Braila a recompensat si alti jandarmi, astfel:

-pentru indeplinirea exemplara a atributiilor de serviciu, au fost citati prin Ordin de Zi pe Unitate, 14 ofiteri si 34 de subofiteri;

-au primit multumiri 3 ofiteri si 15 subofiteri;

-4 ofiteri si 20 de subofiteri au primit felicitari.

Cu ocazia zilei Jandarmeriei Romane, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila ureaza angajatilor sanatate, putere de munca, fericire si un sincer „La multi ani”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-