Published On: vin, Apr 20th, 2012

Zi de mare sarbatoare la Biserica Greaca, de Izvorul Tamaduirii

Share This
Tags

Mii de credinciosi veniti din tara, dar si din strainatate, s-au adunat astazi la Biserica Greaca din Braila. Unii dintre ei se afla in oras inca de ieri, cand sau asezat la rand pentru a lua apa sfintita de la izvorul aflat la 12 metri sub lacasul sfant, care este deschis o data pe an. In aceasta dimineata, izvorul a fost sfintit de Inalt Prea Sfintia Sa Casian Craciun, arhiepiscopul Dunarii de Jos, care l-a caracterizat drept  „un tezaur sfant” al bisericii Buna Vestire. El a multumit enoriasilor asezati la coada lunga de cateva sute de metri pentru smerenie si pentru rabdarea de a astepta ore in sir, pana reusesc sa-si umple sticlele cu agheazma.

Ca in fiecare an, zeci de jandarmi au fost mobilizati in zona, pentru a asigura ordinea si linistea publica, iar acestia au folosit garduri metalice pentru a delimita spatiile in care se asezau la rand credinciosii, de jur imprejurul lacasului de cult.

Izvorul Tamaduirii este un praznic imparatesc inchinat minunilor infaptuite de Maica Domnului. Potrivit traditiei, sarbatoarea are o istorie veche de 1500 de ani si aminteste de o minune petrecuta pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, inainte ca acesta sa ajunga imparat. Legenda spune ca Leon se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului, cand a a intalnit un batran orb. Leon l-a luat de mana si s-a oferit sa-l calauzeasca, iar orbul i-a cerut lui Leon apa de baut. Desi a cautat, Leon n-a gasit nici o sursa de apa, insa in scurt timp a auzit o voce care i-a spus sa patrunda mai adanc in padure, pana va gasi un izvor. Leon a urmat intocmai sfatul primit, iar dupa ce orbul a baut din apa izvorului si si-a uns si ochii cu aceasta, si-a recapatat in mod miraculos vederea. Inteleptul i-a prezis lui Leon ca va ajunge imparat, iar cand profetia lui s-a implinit, Leon a ridicat o biserica aproape de izvorul tamaduitor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-