Published On: joi, Apr 5th, 2012

Vitamine si suplimente – 7 lucruri de stiut inainte de a inghiti pastile

Share This
Tags

Copii fiind am crescut cu gandul ca vitaminele reprezinta solutia pentru un corp puternic si sanatos. Fara sa luam vitamine nu am fi crescut mari si puternici, ci am fi fost slabi si bolnaviciosi.

Daca tot am ajuns adulti, acum ne permitem sa cumparam suplimente alimentare si vitamine dupa bunul plac, la sfatul unui neprofesionist care vinde bine sau datorita unei reclame bine facute. Convingatoare e si comunitatea stiintifica, s-a tot scris in presa romaneasca pseudomedicala despre “miracole” datorate suplimentelor de vitamine, cum ar fi: vitamina C vindeca raceala si gripa, vitamina E previne boala Alzheimer sau vitamina D trateaza cancerul. Exista desigur studii pe aceste teme, dar se pare ca prind bine la public daca sunt asociate cu produse impachetate frumos, continutul fiind de o calitate mai mult sau mai putin obscura.

Nu se stie exact cat este adevarat din ce sugereaza aceste studii, exista multe nepotriviri in datele studiilor clinice efectuate. Fiecare vitamina are efecte specifice, unele pozitive de care cel mai probabil nu stim. Daca tot e primavara si astenia e la moda, mai ales la generatia junk-food, am publicat mai jos o lista sa vedeti ce vitamine pot fi luate direct din alimentatia normala, poate va mai ganditi daca e nevoie sa o suplimentati sau nu, sau daca sa riscati o supradozare.

Vitamina A (retinolii)

Functie: Vitamina A e necesara functiei vizuale normale, e implicata in expresia genelor, dezvoltarea embrionara si functiilor sistemului imun

DZR(doza zilnica recomandata): 600-900 micrograme/zi

Aportul mediu zilnic: 1700-3000 micrograme/zi

Alimentatie: ulei de peste, morcovi, ficat, somon, cartofi, unt, oua, carne de vita

Persoanele cu boli hepatice, carenta proteica sau alcoolicii sunt susceptibili la efecte toxice hepatice ale vitaminei A si nu ar trebui sa suplimenteze acest element. Administrat la gravide are efect teratogen.

Vitamina B2 (Riboflavina)

Functie: coenzima in diverse reactii biochimice fiziologice

DZR: 0,9 – 1,1 miligrame/zi

Alimentatie: organe, germeni de grau, branza, oua, carne, peste, ciuperci, orez, soia, mazare, iaurt, lapte, broccoli, cereale, paine integrala, legume verzi

Nu au fost documentate efecte adverse asociate cu supradozarea riboflavinei. Un bol de cereale cu lapte e de ajuns.

Vitamina B1 (Tiamina)

Functie: coenzima in metabolismul glucidic aerob si anaerob si al aminoacizilor; este necesara pentru functionarea  normala a sistemului nervos central si periferic

DZR: 0.9-1.1 mg/zi

Alimentatie: germeni de grau, soia, carne de porc, orez, peste, carne de vita, arahide, tarate de grau, nuci, alune, grapefruit, mazare, fasole verde, paine integrala, ficat, rinichi, piersici, lapte, oua.

Nu sunt cunoscute efecte adverse ale tiaminei. Aceasta vitamina este continuta in alimentele pe care trebuie sa le prelucrezi prin metabolismul proteic si carbohidratilor, deci ceea ce mananci ar trebui sa poti metaboliza.

Vitamina B6 (Piridoxina)

Functie: coenzima in metabolismul aminoacizilor, glicogenului si bazelor sfingoide

DZR: 1 – 1,5 mg/zi

Aportul zilnic: 60-100 mg/zi

Alimentatie: drojdie, soia, germeni de grau, ficat, rinichi, morcovi, struguri, carne, peste, faina de grau sau porumb, mazare, varza, salata, fasole, portocale, banane, paine integrala,  lactate.

Se pare ca aportul exagerat de B6 din suplimente poate provoca neuropatie senzoriala. Cantitatea medie de B6 din mancare e suficienta organismului fara a avea efecte negative.

Vitamina B12 (Ciancobalamina)

Functie: coenzima in metabolismul acizilor nucleici, implicata in hematogeneza, previne anemia megaloblastica

DZR: 1,8 – 2,4 micrograme/zi

Alimentatie: scoici, ficat de vita, rinichi, crab, sardine, somon, carne de vita, oua, branzeturi, creveti, lapte.

Nu sunt cunoscute efecte adverse ale aportului ridicat de vitamina B12. Cu cat imbatranim scade si absorbtia intestinala a vitaminei si este de recomandat batranilor sa manance cereale imbogatite cu B12 sau sa ia suplimente conform dozei recomandate.

Vitamina C (acidul ascorbic)

Functie: cofactor in reactii cu fier sau cupru, antioxidant

DZR: 45-75 miligrame/zi

Aport zilnic: 1200-2000 miligrame

Alimentatie: macese, ardei, coacaze, spanac, hrean, patrunjel, capsuni, urzici, miere, kiwi, broccoli, portocale, varza, alte fructe si legume, lapte.

Prea multa vitamina C poate avea efecte iritative gastrointestinale, poate provoca litiaza renala (“pietre la rinichi”) si absorbtie in exces a fierului. Fumatorii trebuie sfatuiti sa consume cu 35 mg/zi peste DZR. Vitamina C este intens studiata si e bine documentata din studii clinice, dar in orice caz e de evitat supradozarea.

Vitamina D (calciferolii)

Functie: implicat in metabolismul calciului si fosforului

DZR: 5 – 15 micrograme/zi

Aport zilnic mediu: 50 micrograme/zi

Alimentatie: ulei din ficat de ton, unt de cacao, galbenus de ou, peste marin, unt, ciuperci, smantana, lapte.

Cu totii stim expresia “Daca nu intra soarele pe fereastra, intra doctorul pe usa”. Expunerea normala la soare si o alimentatie normala pot preveni multe boli.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-