Published On: joi, Apr 12th, 2012

Statul roman, inca o condamnare la CEDO pentru incalcarea dreptului la viata al unui bolnav

Share This
Tags

Inca o condamnare a statului roman la CEDO, in urma plangerii depuse de catre un pacient caruia i s-a refuzat recunoasterea dreptului la tratament gratuit. Chiar daca reclamantul a decedat, actiunea a fost continuata de fiul acestuia, statul roman fiind nevoit sa plateasca 20. 000 de euro daune.

Stefan Panaitescu s-a nascut in 1944 si locuia in Alesd, judetul Bihor. A murit de cancer in decembrie 2006, din cauza imposibilitatii de a-si cumpara medicamente si din cauza refuzului autoritatilor medicale de a recunoaste dreptul la tratament gratuit. El a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), proces care a fost continuat de fiul sau, Alexandru Panaitescu.

CEDO i-a dat castig de cauza si a decis ca autoritatile romane trebuie sa plateasca daune de 20.000 de euro, retinand ca in acest caz, potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului, lui Stefan Panaitescu i-a fost incalcat dreptul la viata.

In aprilie 2005, Panaitescu a fost diagnosticat cu cancer si luna urmatoare a fost operat intr-un spital public unde i-a fost extirpata o tumoare de la rinichi. Apoi, nu i-au fost administrate decat vitamine si o solutie standard si nu tratamentul impotriva cancerului de care avea nevoie de fapt. Panaitescu s-a adresat Institutului Oncologic din Cluj. Acolo i s-a recomandat sa continue tratamentul pe propria cheltuiala.

Resursele financiare nu i-au permis insa pacientului sa continue tratamentul. Panaitescu a cerut in mai multe randuri ajutorul Casei de Asigurari de Sanatate pentru a i se asigura gratuit medicamentele de care avea nevoie. Nu a avut castig de cauza nici cu decizii definitive in instanta.

In noiembrie 2005, Panaitescu da in judecata autoritatile sistemului de sanatate din Romania pentru a obtine tratamentul si rambursarea cheltuielilor pe care le-a facut.

Intr-o notificare transmisa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin executor judecatoresc, Panaitescu le-a transmis autoritatilor ca refuzul de a da curs deciziei judecatoresti ii face responsabili de moartea sa.

“Directorul Casei de Sanatate Bihor mi-a confirmat ca mi-ati refuzat cererea. Aceasta este o dovada de necontestat ca sunteti vinovat in caz ca voi muri”, preciza notificarea lui Panaitescu.

In decizia pronuntata pe 10 aprilie, la Strasbourg, CEDO retine ca, potrivit legislatiei romanesti de la acea vreme, pacientul era indreptatit sa primeasca “in mod prioritar si gratuit ingrijiri medicale si medicamente”, drept care-i fusese recunoscut si prin decizii judecatoresti.

Magistratii de la CEDO au accentuat principiul conform caruia statele nu pot invoca lipsa fondurilor drept pretext pentru a nu executa o obligatie ce rezulta dintr-o decizie judecatoreasca si ca au obligatia de a proteja viata unei persoane “efectiv si eficace”.

Motivarea deciziei CEDO face trimitere asadar la o scuza frecventa a managerilor de spitale: “nu avem fonduri”. Mii de pacienti din Romania au fost nevoiti sa isi cumpere singuri tratamentele, desi erau asigurati ai sistemului national.

Comentarii

comentariu

About the Author

-