Published On: joi, Apr 12th, 2012

Senatorii au adoptat tacit Legea votului obligatoriu

Share This
Tags

Legea care te obliga sa iesi la vot a trecut tacit de Senat si prevede pedepse de la  amenda si taierea unor indemnizatii pana la scoaterea de pe listele electorale a celor care nu voteaza.

Proiectul Legii votului obligatoriu a fost propusa de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR) si Mircia Giurgiu (independent).  Proiectul a fost adoptat in mod tacit, urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, forul decizional.

Potrivit proiectului, cel care se decide sa nu voteze la un scrutin risca o amenda de 1.000 de lei. Apoi, la a doua abatere, o noua amenda si restrictionarea accesului la facilitati fiscale, ajutoare si indemnizatii acordate de statul roman. La a treia abatere, amenda se aplica din nou, doar ca acum romanul care nu voteaza va primi interdictie sa mai voteze vreodata.

Pentru cei care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua votului, proiectul celor doi da posibilitatea votului pe liste electorale speciale, iar cei care nu au chef sa-si dea votul niciunuia dintre candidati vor putea sa exercite un vot negativ, adica “impotriva” tuturor candidatilor.

Legea a fost adoptata de catre Senat in pofida punctului de vedere negativ al Guvernului, care a transmis ca exercitarea votului este un drept, nu o obligatie, conform Constitutiei. In plus, sanctiunea stergerii din listele electorale ar fi neconstitutionala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-