Published On: lun, Apr 2nd, 2012

Romanii incep sa constientizeze autismul

Share This
Tags

2 aprilie este data declarata oficial drept Ziua Internationala de Constientizare si Sensibilizare in ceea ce priveste Autismul, initiativa apartinand Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

Secretarul general al ONU, Ben Ki Moon, a subliniat ca numarul de copii care sufera de autism este in continua crestere, motiv pentru care este necesara “abordarea problemelor grave de stigmatizare si discriminare, alaturi de dificultatile in obtinerea ingrijirilor”.

In Romania au fost inregistrati oficial aproximativ 3.900 de copii cu autism, raportul dintre baieti si fete fiind de 4 la 1, costul tratamentului de specialitate variind intre 1.000 si 1.500 de euro.

Fundatia de Autism din Romania, membra a Organizatiei Internationale Autism Europe, a desfasurat o serie de evenimente pentru a atrage atentia asupra autismului si a problematicii persoanelor care sufera de acest sindrom.

Astfel, evenimente precum Light It Up Blue – Romania se lumineaza in albastru pentru autism, Marsul Baloanelor Multicolore si Expozitia Fotografica “Intelege autismul prin fotografie”, au facut parte dintr-o serie de masuri menite sa sensibilizeze populatia in ceea ce priveste acest subiect. Albastrul este culoarea shakram, responsabila de tiroida, de partea de comunicare. Asta inseamna autismul, o lipsa de comunicare.

La Timisoara, ziua a fost celebrata cu un flashmob in fata Operei, la care au participat nu mai putin de 300 de oameni, un mars al autismului, iar seara s-a incheiat cu iluminarea in albastru a Operei.

Si la Iasi, Primaria si Palatul Roznoveanu au fost la fel luminate in albastru, in semn de respect pentru copiii autisti, iar organizatorii au pregatit un spectacol muzical si o seara caritabila, toate dedicate copiilor care sufera de aceasta afectiune.

In serile de 1 si 2 aprilie, cladiri importante din America de Nord si din intreaga lume – inclusiv Empire State Building din New York City si Turnul CN din Toronto, isi vor aprinde luminile albastre pentru constientizarea autismului si pentru a atrage atentia asupra zilei de 2 aprilie.

Dificultatile pe care le au persoanele cu autism la nivelul interactiunilor sociale cu ceilalti reprezinta problema centrala a acestei tulburari (principalul simptom) si totodata principalul criteriu de diagnosticare. Studiile arata ca acest deficit este permanent si este intalnit indiferent de nivelul intelectual al persoanei.

Unele persoane cu autism pot fi foarte izolate social; altele pot fi pasive in relatiile sociale sau foarte putin interesate de altii; alti indivizi pot fi foarte activ angajati in relatiile sociale, insa intr-un mod ciudat, unidirectional sau de o maniera intruziva, fara a tine seama de reactiile celorlalti. Toate aceste persoane insa au in comun o capacitate redusa de a empatiza, desi sunt capabili de a fi afectuosi, insa in felul lor.

Pana in prezent nu s-a descoperit o cauza specifica a autismului. Exista insa dovezi stiintifice clare ale faptului ca simptomele autismului au multiple cauze de natura neurobiologica, fiind, pe de-o parte, urmarea unei tulburari globale de dezvoltare, a unor disfunctii ale diferitelor sisteme si functii ale sistemului nervos central.

Cu toate aceste evidente ale unor anomalii la nivelul ceierului in autism, inca nu exista un acord privind zona (zonele) care ar fi afectata. Pornind de la investigatii neurochimice, autopsii sau scanari ale creierului, au fost sugerate diverse regiuni ca fiind locurile afectate, responsabile de aparitia autismului. Totusi putine diferente specifice au fost descoperite in creierul persoanelor cu autism.

Nu exista medicamente care sa vindece autismul. Totusi unele medicamente pot avea un rol pozitiv in probleme asociate ca epilepsia sau pot fi benefice in controlarea unor simptome cum sunt auto si heteroagresiunea, izolarea, obsesiile, stereotipiile, hiperactivitatea, slaba concentrare a atentiei, anxietatea, depresia, diminuarea carora sporeste eficienta interventiilor educational-comportamentale sau a altor interventii. Nicidecum medicamentele nu trebuie sa inlocuiasca aceste interventii, ci sa fie parte a unui plan de interventie si sa vizeze anumite simptome/probleme.

Ca la orice medicament, este important ca parintii sa cunoasca ce efecte adverse au cele prescrise copilului lor si sa monitorizeze aceste efecte cu mare atentie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-