Published On: lun, Apr 23rd, 2012

Pericolele tensiunii diferite intre brate

Share This
Tags

In ianuarie 2012, o echipa de cercetatori de la Peninsula College of Medicine and Dentistry a informat privind prima evaluare sistematica a rezultatelor referitoare la factorii de risc asociati cu o diferenta a tensiunii arteriale intre brate.

Un studiu recent scoate in evidenta riscurile diferentei  tensiunii arteriale dintre cele doua brate.

Primul studiu, care a fost publicat in ″The Lancet″ a sugerat ca o diferenta mai mare de 10mmHg sau 15mmHg a tensiunii arteriale sistolice (valoarea mai crescuta) este un indicator al riscului crescut de a dezvolta boli vasculare si al cresterii mortalitatii.

Al doilea studiu, care a fost publicat pe 20 martie 2012 de British Medical Journal Online, furnizeaza date provenite de la pacienti care au fost evaluati pe o perioada de 10 ani. Constatarile primului studiu le sprijina pe cele ale celui de-al doilea, si anume ca exista o legatura intre diferenta tensiunii arteriale intre cele doua brate si  bolile vasculare si mortalitatea – si subliniaza necesitatea de a verifica in continuare daca tensiunea arteriala prezinta  valori normale la nivelul ambelor brate.

Studiul a urmarit 230 de pacienti care au primit tratament pentru hipertensiune. Au fost efectuate doua  masuratori ale tensiunii arteriale la cele doua brate pacientilor care au participat la studiu de la inceput, pe parcursul a trei vizite succesive si au fost urmariti apoi timp de 10 de ani.

Dintre cei 230 pacienti, 24% a avut o diferenta intre masuratorile celor doua brate ale tensiunii arteriale  sistolice de peste 10mmHg si 9% au inregistrat o diferenta mai mare de 15mmHg. Din analizele precedente ale autorilor, o diferenta de 10mmHg indica un risc crescut de boli vasculare periferice (ingustarea si rigidizarea arterelor care furnizeaza sange la nivelul membrelor inferioare si  picioarelor).

O diferenta de 15mmHg sau mai mult este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boli vasculare periferice, boli cerebrovasculare pre-existente (afectand alimentarea cu sange a creierului si de multe ori asociata cu afectiuni cum ar fi dementa) si cu cresterea mortalitatii, atat ca urmare a unor probleme cardiovasculare, cat si a altor probleme.

Prin efectuarea unui studiu de peste 10 ani, echipa de cercetare a putut evalua impactul diferentei dintre  valorile tensiunii arteriale intre brate pe o perioada mai lunga, putand observa efectele pe termen lung asupra sanatatii pacientilor. Pe parcursul studiului au fost constatate 52 de probleme cardiovasculare si 27  de probleme cerebrovasculare la 76 de pacienti. 59 de pacienti au decedat, iar 100 de pacienti (44% din numarul total al participantilor) fie au avut o problema cardiovasculara sau cerebrovasculara, fie au decedat.

Dr. Christopher Clark, a comentat: “Studiul nostru efectuat pe pacienti hipertensivi pe o perioada de 10 ani a prezentat pentru prima data, intr-o institutie  de ingrijire primara faptul ca, in timp, o diferenta intre brate a tensiunii arteriale sistolice de 10 mmHg sau mai mult sau de 15 mmHg poate fi un indicator privind sanatatea pacientilor. Riscul aparitiei unor incidente vasculare in prezenta unei diferente de tensiune arteriala intre brate pare a fi la fel de mare precum cel constatat la pacientii cu afectiuni cardiovasculare pre-existente.”

El a adaugat: “Acest studiu sustine valoarea potentiala a diferentei dintre brate ca un indicator clinic simplu al riscului cardiovascular crescut. Evaluarea tensiunii arteriale la ambele brate este recomandata de ghiduri si ar trebui sa devina o componenta de baza a masurarii initiale a tensiunii arteriale in ingrijirea primara. Detectarea unei diferente intre brate ar trebui sa determine luarea in considerare a evaluarii vasculare in continuare si un management activ al factorilor de risc”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-