Published On: vin, Apr 6th, 2012

Fondurile europene

Share This
Tags

In ceea ce priveste chestiunile ridicate de doamna Manescu privind co-finantarile, este surprinzator ca Guvernul Romaniei nu foloseste o resursa care exista chiar in acest scop, e vorba de un credit pe care noi l-am atras in toamna anului 2008 de la BEI – Banca Europeana de Investitii, 1 miliard de euro, care sa fie exclusiv destinati co-finantarilor.

Din aceasta suma, cea mai mare parte a ramas necheltuita. Utilizand acest credit, am putea rezolva o mare parte din necesarul de co finantare, stiut fiind ca, cel putin la nivelul administratiilor locale, procentul pe care trebuie sa-l aduca drept contributie primariile este relativ mic, chiar daca pentru bugetele primariilor este mare. Atfel incat, atragem atentia Guvernului ca aceste posibilitati exista si creditul obtinut de la BEI ar putea sa fie o solutie.

In al doilea rand, atitudinea  aceasta ambigua a Guvernului privind relatia cu Uniunea Europeana este pentru  noi de foarte rau augur pentru viitorul Romaniei in deceniul acesta. Atragem  foarte serios atentia Guvernului ca limbajul acesta dublu privind apartenenta  europeana, devine un pericol pentru Romania. Nu poti, pe de o parte, sa asumi  Tratatul de stabilitate si sa-ti faci din el un mesaj de vocatie pro-europeana,  iar, pe de alta parte, toate masurile pe care le iei sa fie impotriva posibilitatii  de a aplica acest Tratat in Romania.

Exista in aceasta privinta cel  putin doua temeri. Una: daca nu sporim gradul de absorbtie la peste 50%, noi nu  putem ratifica si aplica Tratatul de stabilitate pentru Romania, pentru ca  Tratatul de stabilitate este legat de PIB-ul potential si nu putem majora  PIB-ul potential fara contributia fondurilor europene. Daca acest Guvern nu e  in stare sa acceleze absorbtia fondurilor europene, sa asume faptul ca semnarea

Tratatului a ramas exclusiv un gest de politica externa, fara nicio rezonanta  in politica interna a Romaniei. Iar a doua chestiune, daca Guvernul Romaniei  asuma o anumita politica salariala pe termen mediu, ea trebuie incadrata in  politica bugetara. Nu poti asuma in acest moment masuri de politica  fiscal-bugetara care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013, fara sa le  incadrezi in prevederile Tratatului de stabilitate.

Noi va  putem spune inca de pe acum ca obiectivul aplicarii Tratatului de stabilitate  de la 1 ianuarie 2013 este deja compromis si ca optiunea noastra, a USL, de a  aplica Tratatul de stabilitate in momentul intrarii in zona euro ramane  varianta cea mai credibila.

Suntem  dupa doua luni de la investirea noului Guvern si vreau sa-i transmit  primului-ministru ca bilantul sau este dezastruos. Dezastruos in ce priveste  cresterea economica. Primele sale luni de activitate au readus Romania in  pragul recesiunii economice.

Doi: prezenta unui nou Guvern n-a avut absolut  nicio rezonanta in ceea ce privesc investitiile straine, care au ajuns la un nivel  halucinant de 1 euro pe locuitor si trei: asistam la o executie bugetara  dezastruoasa – februarie 2012 a fost cel mai negru februarie din 1990 si pana  acum, iar programul primului-ministru de mobilizare a administratiei fiscale  pentru a aduce in plus doua miliarde de euro a esuat.

Consfintirea esecului a fost exprimata chiar  de domnul Blejnar, seful ANAF, care a declarat ca pe primul trimestru s-au  colectat 850 de milioane de euro mai mult decat in primul trimestru al anului  2011, ceea ce arata ca stam mai prost ca in anul 2011, cand am colectat 900 de  milioane de euro in plus fata de 2010. Cu alte cuvinte, nu numai ca n-am  colectat doua miliarde de euro in plus, dar am colectat chiar mai putin, daca avem in vedere evolutia nominala a PIB.

Din  toate aceste motive, credem noi, acest guvern trebuie sa plateasca pentru ceea  ce face, dar nu inteleg de ce trebuie sa plateasca Romania deceniului doi al  secolului XXI pentru asta. Ceea ce se intampla astazi va costa foarte scump  poporul roman. tara noastra va primi, proportional cu marimea PIB-ului sau, mai putini bani dupa 2014 si asta este responsabilitatea integrala a guvernarii  PDL.

Romania nu-si va selecta corect prioritatile si vom ajunge iarasi ca sa  cheltuim cu tot dinadinsul banii sa facem parcuri la tara si, din pacate,  Romania va pierde din banii pe care-i avem de luat pana in 2013 pentru ca  Uniunea Europeana pur si simplu nu va mai astepta sfarsitul exercitiului bugetar, ci ne va taia de pe acum din bani.

Va mai dau in privinta asta doar un singur detaliu: pana la sfarsitul lunii iunie,  Guvernul ar fi trebuit sa restructureze activitatea ANRMAP si UCVAP. Nu stiu ce  va spun dumneavoastra indicativele astea, UCVAP inseamna Unitatea de Control si Verificare a Achizitiilor Publice, iar ANRMAP este institutia care se ocupa de achizitiile publice. Uniunea Europeana, intr-un document de la inceputul lunii  martie ne-a spus raspicat ca daca nu facem acest lucru, consecintele asupra  nivelului fondurilor alocate Romaniei vor fi imediate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-