Published On: mie, Apr 18th, 2012

Fermierii braileni pot cultiva plante modificate genetic

Share This
Tags

* recent, a fost publicat Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 61/2012, privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice

Fermierii braileni, dintre care multi cer de ani de zile dreptul de a cultiva plante modificate genetic, au parte de o veste buna:  ei au acum baza egala pentru a face acest lucru, dat fiind ca a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul care reglementeaza acest domeniu. Ordinul stabileste masuri menite sa asigure trasabilitatea si etichetarea produselor modificate genetic, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara in domeniu.

Potrivit actului normativ amintit, in Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana. Mai exact, cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa utilizeze la semanat numai samanta certificata. In cazul producerii de seminte modificate genetic, se vor utiliza la insamantare numai soiuri sau hibrizii inregistrati in Catalogul comun al soiurilor din specii de plante de cultura al Comunitatii Europene ori in cataloagele statelor member.

Pentru plantele modificate genetic care se cultiva in scop de cercetare, companiile sau institutiile detinatoare ale dreptului de proprietate asupra varietatilor respective trebuie sa detina autorizatie de introducere deliberata in mediu sau pe piata, eliberata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediulu.

Furnizorii de seminte certificate de OMG sunt obligati sa infiinteze anual un Registru de vanzare a semintelor modificate genetic, care sa includa date privind identitatea cumparatorului, cantitatea de samanta cumparata si locatia culturii. Registrul se pastreaza timp de 5 ani de la data infiintarii.

In plus, furnizorii de seminte OMG sunt obligati sa transmita la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale datele incluse in Registrul de vanzare a semintelor modificate genetic pana la 15 iunie, pentru cultura principala si pana la 1 august, pentru cultura dubla, a fiecarui an.

La Directia Judeteana de Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila se va infiinta Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic, iar plantele modificate genetic se vor cultiva numai de catre cultivatorii autorizati de Ministerul de resort, prin aceasta  Directie. Autorizatia se elibereaza in termen de maximum 7 zile lucratoare de la data depunerii dosarului.

Precizam ca este interzisa infiintarea de culturi de plante modificate genetic pe suprafete mai mici de 1 ha, in trup compact, cu exceptia celor realizate in scop de cercetare sau loturi demonstrative. In plus, cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa ia toate masurile pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele cultivate in sistem conventional si ecologic si sa evite prezenta accidentala a OMG in alte culturi. Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite.

Comentarii

comentariu

About the Author

-