Published On: lun, Apr 9th, 2012

Fermierii brăileni care şi-au curăţat terenurile prin ardere riscă să piardă subvenţiile

Share This
Tags

* Fermierii brăileni care şi-au curăţat terenurile prin ardere riscă să piardă subvenţiile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au încheiat un protocolului de colaborare privind respectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi arderea păşunilor permanente. Ca urmare, la nivelul judeţelor s-au constituit comisii care au rolul de a identifica terenurile arse. Dacă sunt identificate asemenea zone, proprietarii terenurilor respective sunt în pericol să fie excluşi de la plată în anul 2012, în cazul in care au solicitat subvenţii. Avand în vedere că de circa două luni, în tot judeţul Brăila pot fi văzute focuri în camp, nu ar fi deloc o supriză să fie descoperite astfel de cazuri.

Autoritătile fac apel către fermierii brăileni să ia în serios acest protocol şi să respecte legea.
Amintim că în perioada de primăvară, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere, cu riscul dezvoltării la fondul forestier.

Potrivit legislaţiei în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Comentarii

comentariu

About the Author

-