Published On: mar, Apr 17th, 2012

Dumitriu si ai lui, papagalii centrului?

Share This
Tags

Biroul de presa al PDL Braila o da inca o data cu stangul in dreptul, in plina perioada de campanie electorala neoficiala. Ca acolo sunt profesionisti desavarsiti, nu mai avem de mult nicio indoiala, la fel de desavarsiti precum presedintele lor, ca Dumitriu este cel care-i tine in brate si le mentine „acreditarile” de vectori de imagine ai partidului. Din ce am vazut noi, junii in cauza, sub indrumarea inteleapta a profesionistei Manina David – care n-a invatat, in perioada in care a lucrat in presa, nici macar atat: nimeni n-a castigat un razboi cu presa si deci, atacarea ziaristilor nu este niciodata o solutie, pentru ca se intoarce impotriva ta, mai devreme sau mai tarziu -, sunt foarte buni in ceea ce fac, numai ca buni pentru opozitie, nu pentru PDL.

Ultima lor „isprava”, demna de un Gaga al politicii a fost zilele trecute, dupa cea mai recenta conferinta de presa, cand Constantin Dumitriu iar s-a enervat. S-a intamplat cand ziaristii l-au intrebat unde face Pastele, el a spus ca „acasa”, iar un ziarist impertinent – nu eram noi, parol, ca nu doar noi stim unde sta el cu adevarat -  l-a intrebat cu jumatate de gura daca atunci cand spune „acasa” se refera la Galati.

Dar nu despre asta voiam sa vorbim, ca treaba cu domiciliul din Galati nu mai e de mult stire. Dupa conferinta de presa, un ziarist plictisit sa consemneze in agenda balariile despre care vorbeau Maurul si Piticu – lucruri care nu aveau nicio legatura cu Braila si care, deci, nu erau subiect de stire pentru presa locala -, a rugat una dintre „profesionistele” in relatii cu presa sa-i ofere pe mail textele „interpretate”, fara talent, de cei doi pitici. Nu mica i-a fost supriza sa primeasca pe mail, cu forward, un text trimis de la centru catre PDL Braila, cu subiectele ce trebuie abordate in conferinta de presa, precum si modul de abordare, cu subiecte delicate despre care ar putea fi intrebati de ziaristi, cu modul de abordare si mesajele aferente. Cu alte cuvinte, desteapta cu pricina i-a servit ziaristului, pe tava, integral, mail-ul primit de la centru, in care celor de la PDL Braila li se indica negru pe alb ce subiecte sa abordeze, ce sa zica, ce sa raspunda daca sunt intrebati si ce mesaje trebuie sa prezinte.

Acum, noi avem o posibila explicatie pentru faptul ca lui Dumitriu si subordonatilor sai politici li se dau servite: cei de la centru stiu exact cat ii duce capul – mai ales pe Dumitriu, cel mai bun sahist dintre karatisti – si prefera sa le spuna cuvant cu cuvant ce sa zica, fiindca e mai sigur decat sa-i lase sa improvizeze in fata ziaristilor. Sa nu ne intelegeti gresit, nu avem impresia ca indicatiile amintite sunt destinate in exclusivitate PDL-istilor braileni, suntem convinsi ca ele sunt transmise in intreaga tara; tragic este ca Dumitriu si ai lui, care se dau mari oameni politici, repeta precum papagalii niste texte elaborate in laboratoarele de propaganda ale partidului si mai si lasa sa transpire acest lucru.

Bravo, Maurule, faci treaba excelenta la capitolul imagine, tine-o tot asa, ti-ai ales colaboratori de valoare inestimabila, probabil selectati dintre colaboratorii de la Federatia Romana de Sah, unde esti inca presedinte! Halal sahist, speram ca mutarile pe tabla nu le primesti in plic, asa cum primesti textele pe fituici pe care ti le fac altii, despre care conducerea partidului considera ca gandesc mai bine decat tine!

Va prezentam, in continuare, fiticile lui Dumitriu, asa cum au fost transmise presei de ganditoarea de la PDL:

Temele zilei

Miercuri, 11 aprilie

Teme dezirabile

 • Cadoul lui Oprescu: 170 ore/şofer pierdute în trafic, în nordul Capitalei

Teme cu impact mediatic

 • PC va depune o plângere penală împotriva Robertei Anastase
 • Presa: Cum încearcă puterea şi opoziţia să rezolve ecuaţia majorităţii la Senat
 • Presa: După alegerile locale, este foarte probabil ca unii pedelişti şi unii liberali să se reîntâlnească sub aceeaşi siglă
 • Preşedintele Băsescu cere urgentarea formalităţilor din minerit, pentru crearea de locuri de muncă şi majorarea redevenţelor
 • Corlăţean, despre preşedintele Traian Băsescu şi ambasadorul Olandei: Ofensă fără precedent
 • Rompetrol a majorat preţul benzinei. Cel mai ieftin sortiment se apropie de şase lei
 • Presa: Regii asfaltului, bănuiţi că s-au înţeles să-şi împartă, prin rotaţie, lucrările de drumuri. Consiliul Concurenţei verifică afaceri de 190 milioane euro

Teme dezirabile

Cadoul lui Oprescu: 170 ore/şofer pierdute în trafic, în nordul Capitalei

Tema: Proiecte care ar putea decongestiona traficul rutier din Capitală sunt condiţionate de data alegerilor locale.

Cei care traversează zona de Nord a Capitalei cu maşina pierd între 80 şi 120 de minute în fiecare zi din cauză că nu pot traversa Pasajul Pipera. Având în vedere că “scurtătura” trebuia inaugurată la sfârşitul anului trecut, iar în prezent şoferii străbat cartierul Aviaţiei în 40-60 de minute dimineaţa şi în alte 40-60 de minute seara, reiese că fiecare maşină stă în ambuteiaj între 80 şi 120 de minute în fiecare zi. De la prima dată anunţată ca fiind ziua în care se va deschide pasajul şi până în prezent au trecut nu mai puţin de 102 de zile. Un simplu calcul arată că fiecare şofer a pierdut, până în prezent, în medie, aproximativ 10.200 de minute, adică nu mai puţin de 170 de ore din cauza nedeschiderii pasajului.

Până acum, pasajul a fost inaugurat pe hârtie de cinci ori. Ultimul anunţ privind deschiderea noului drum a fost făcut acum câteva săptămâni. Atunci, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că se va putea circula de Paşti pe pasaj. Acum, data inaugurării este învăluită în mister, dar cum mai sunt circa două luni până la locale, e lesne de înţeles când va tăia panglica primarul Oprescu. Biroul de presă al municipalităţii nu a putut oferi o dată certă a inaugurării.

Abordare: Candidatul PDL pentru funcţia de primar al Bucureştiului, Silviu Prigoană, a menţionat printre principalele sale priorităţi în rezolvarea problemelor oraşului traficul, câinii vagabonzi şi locurile de parcare. Traficul din întreaga Capitală, nu numai cel din zona Pasajului Pipera, este un coşmar pentru şoferii bucureşteni, însă aceasta nu pare a fi una dintre probleme prioritare ale actualului primar, Sorin Oprescu. Întârzierea deliberată a deschiderii Pasajului Pipera din motive electorale, aşa cum presa sugerează, ar fi o nouă dovadă a iresponsabilităţii lui Sorin Oprescu.  Totuşi nu ar fi de mirare, având în vedere demagogia şi amatorismul demonstrate până acum de actualul primar.

Mesaje

 • Sorin Oprescu, candidatul independent al USL-ului pentru un nou mandat de primar al Capitalei, pare a avea alte priorităţi faţă de locuitorii acestui oraş.
 • Întârzierea deschiderii circulaţiei pe Pasajul Pipera, deliberată sau nu, denotă fie amatorism, fie rea-voinţă şi iresponsabilitate.
 • În cazul în care amânarea este cauzată de întârzieri în execuţie, Oprescu ar trebui să ne explice care este cauza acestor întârzieri şi cine este responsabil.
 • Pe de altă parte, dacă, aşa cum informaţiile apărute în presă sugerează, inaugurarea Pasajului Pipera ar urma să fie făcută în campania electorală, având în vedere că lucrările la pasaj trebuiau finalizate încă de anul trecut, atunci Sorin Oprescu îşi bate joc nu numai de nervii şi timpul bucureştenilor, ci şi de banii lor.
 • Oricare are fi răspunsul, este clar că Bucureştiul are nevoie de un altfel de primar, unul obişnuit să muncească şi să construiască, de un primar care să pună interesele locuitorilor acestui oraş pe primul loc.
 • Bucureştenii au nevoie de soluţii funcţionale pentru decongestionarea traficului în Capitală, nu de proiecte fanteziste, aşa cum era utopica Autostradă suspendată a lui Oprescu.
 • De aceea, PDL susţine candidatura lui Silviu Prigoană la Primăria Capitalei, un om de afaceri de succes şi politician onest, care nu a făcut nici un compromis imoral în carieră şi care şi-a propus încă de la început rezolvarea problemelor acute şi reale ale Bucureştiului, nu discutarea acestora la televizor.

Teme cu impact mediatic

PC va depune o plângere penală împotriva Robertei Anastase

Tema: Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că partidul său intenţiona să depună, marţi, o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, pentru „abuz în serviciu şi fals intelectual”, după ce preşedintele Camerei ar fi transmis Biroului Electoral Central că PC nu este partid parlamentar, iar instanţa a decis contrariul.

Daniel Constantin a precizat că săptămâna trecută, la alcătuirea Biroului Electoral Central pentru alegerile locale, Roberta Anastase a transmis BEC o adresă prin care certifica faptul că UNPR este partid parlamentar, iar PC nu. Astfel, PC a depus o contestaţie în instanţă şi a câştigat recunoaşterea ca partid parlamentar, iar în acest caz are dreptul să îşi desemneze un reprezentant în BEC.

Legea 67/2004, pentru alegea autorităţilor administraţiei publice locale, oferă posibilitatea numirii unui reprezentant în Biroul Electoral Central, exclusiv partidelor parlamentare.

Conducerea Camerei Deputaţilor a răspuns, astăzi acuzaţiilor, făcând apel la Legea 35, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care spune că partide parlamentare sunt considerate a fi acele “partide politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ce au grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului”. Partidul Conservator nu îndeplineşte această condiţie.

Abordare: Întocmirea listei partidelor politice parlamentare transmisă Biroului Electoral Central a urmat litera legii, care spune că partide parlamentare sunt considerate a fi partidele care au grup parlamentar în ambele Camere ale Parlamentului. După cum ştim, PC nu are grup parlamentar nici în Camera Deputaţilor, nici în Senat. Nu este vorba de niciun abuz, atât conducerea Camerei Deputaţilor cât şi a Senatului, care au trimis adrese similare către BEC, au respectat legea.

Constatăm, în schimb, că PC s-a grăbit să se alăture demersului liberalilor de a contesta calitatea de partid parlamentar a UNPR, contestaţie care a fost respinsă. UNPR are un grup parlamentar şi toate drepturile care decurg de aici, inclusiv acela de a avea un reprezentant în BEC. Sigur că BEC va respecta decizia finală a instanţei, care va clarifica interpretările diferite ale legii. În niciun caz, însă, nu se poate pune problema în termenii apocaliptici în care s-a exprimat liderul PC, acuzând intenţia de fraudare a alegerilor.

Mesaje

 • Conducerile Camerei Deputaţilor şi a Senatului au făcut apel la lege atunci când au trimis listele partidelor parlamentare către BEC.
 • În Legea 35-2008, partidele politice parlamentare sunt definite ca “partide politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ce au grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului”.
 • Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu poate fi acuzată de abuz, pentru că a respectat prevederile legii care defineşte un partid parlamentar. PC nu are grupuri parlamentare, în timp ce UNPR, da.
 • Deşi s-a grăbit să arate cu degetul înspre UNPR, dreptul PC de a avea un reprezentant în BEC este, în opinia noastră, discutabil, dacă urmăm întocmai litera legii.
 • A devenit deja un automatism din partea opoziţiei să acuze abuzuri şi ilegalităţi acolo unde nu sunt.
 • Înţelegem din acest demers politicianist că USL este perfect virusată de obsesia lui Victor Ponta legată de persoana preşedintelui Camerei Deputaţilor. Toate demersurile Alianţei Socialiste sunt însă sortite eşecului.

Presa: Cum încearcă puterea şi opoziţia să rezolve ecuaţia majorităţii la Senat

Tema: Gândul notează că două demisii de la PDL schimbă calculele în Senat, raportul de forţe dintre putere şi opoziţie fiind în acest moment egal, cel puţin pe hârtie, dar niciuna neputând să asigure majoritatea. Dacă până astăzi pe listele coaliţiei figurau 68 de senatori, plecarea lui Iosif Secăşan de la PDL la PNL şi dezertarea lui Cezar Măgureanu din tabăra UNPR către independenţi lasă puterea cu doar 66 de membri în Camera superioară. USL care se baza doar pe 65 de oameni după instalarea lui Teodor Meleşcanu la SIE poate asigura acum, odată cu venirea lui Secăşan, 66 de voturi.

Abordare: Senatul poate funcţiona perfect în continuare. În acest moment vorbim de egalitate de voturi între putere şi opoziţie la care se adaugă voturile a doi independenţi. Singura problemă sunt legile organice pe care vor trebui să le voteze şi cei doi independenţi. Oricum, USL a anunţat că va participa la votul legilor importante pentru România – cele cerute prin MCV, tratatele internaţionale. Senatul poate funcţiona fără probleme până la alegerile din noiembrie.

Mesaje

 • Înţelegem valul de entuziasm stârnit în rândurile USL de faptul că unii senatori au ales să schimbe tabăra cu câteva luni înainte de alegeri, dar deocamdată vorbim de egalitate de voturi, 66 la 66, şi doi senatori independenţi.
 • Oricum, singura problemă care ar putea apărea în Senat este legată de legile organice unde ar fi nevoie şi de votul independenţilor.
 • În rest, Opoziţia s-a angajat că va da vot favorabil legilor cerute de MCV, tratatele internaţionale, în general obligaţiile asumate extern de România.
 • Senatul poate funcţiona foarte bine până la alegerile din noiembrie.

Presa: După alegerile locale, este foarte probabil ca unii pedelişti şi unii liberali să se reîntâlnească sub aceeaşi siglă

Tema: România Liberă notează că în noul partid de dreapta, aşteptat să fie lansat cu Ungureanu drept lider, se vor găsi, cel mai probabil, reformiştii din PDL, dar şi alţi democrat-liberali, „nepătaţi” însă în ultimii ani de guvernare. Semnalul a fost dat de vicepreşedintele PDL Monica Macovei, iar opinia acesteia pare să fie împărtăşită de mulţi colegi: „Este necesară o mişcare nouă în România. Cum vrea să o facă nu ştiu, dar categoric nu poţi doar să te pui în fruntea PDL aşa cum este el astăzi”. Atât Monica Macovei, cât şi Sever Voinescu au declarat că s-ar alătura premierului într-o nouă construcţie politică. Nu toţi democrat-liberalii consideră însă oportun să vorbească acum despre ralierea la un nou proiect politic. „Eu sunt membru al PDL, iar PDL se află acum înaintea declanşării campaniei pentru alegerile locale. Aceste declaraţii nu fac bine nimănui, PDL în principal. PDL are acum un singur obiectiv: câştigarea alegerilor locale”, a declarat Theodor Stolojan.

Abordare: În PDL nu s-au purtat discuţii despre crearea unei noi mişcări politice. Toţi democrat-liberalii sunt preocupaţi acum de alegerile locale, câştigarea acestora fiind obiectivul nostru în acest moment. Ne concentrăm asupra elaborării strategiilor de campanie şi a transmiterii mesajelor noastre către populaţie. Orice alte dezbateri, mai cu seamă legate de un nou proiect politic, sunt premature înainte de 10 iunie. Ne bucură însă credibilitatea de care se bucură premierul Mihai Răzvan Ungureanu atât în rândul românilor, cât şi în rândul colegilor noştri. Şeful Executivului este un om de dreapta valoros profesional şi moral.

Mesaje

 • Subiectul realizării unei noi mişcări politice nu se află în acest moment pe agenda PDL. Cu toţii ne concentrăm acum pe pregătirea pentru alegerile locale. Orice alte discuţii, legate sau nu de un nou proiect politic, sunt premature.
 • Obiectivul nostru principal este în acest moment câştigarea alegerilor din 10 iunie. După această dată, vom aborda şi alte teme privind evoluţia partidului.
 • Dorinţa de implicare mai profundă a premierului Mihai Răzvan Ungureanu în viaţa politică este lăudabilă din punctul nostru de vedere. Şeful Executivului se bucură de o cotă de încredere foarte bună (25%), ceea ce înseamnă că românii apreciază integritatea sa şi calităţile sale profesionale.
 • Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat corect existenţa unui puternic electorat de dreapta, care, la această oră, este dezorientat de faptul că PNL s-a vândut cu totul stângii.
 • PDL rămâne consecvent ideii de a crea un mare pol de dreapta în România ca alternativă unică şi puternică pentru Alianţa Socialistă.

Preşedintele Băsescu cere urgentarea formalităţilor din minerit, pentru crearea de locuri de muncă şi majorarea redevenţelor

Tema: La ceremonia de învestire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi, preşedintele Traian Băsescu a cerut noului ministru, dar şi celorlalţi membri ai cabinetului, să dea un răspuns rapid investitorilor de la Roşia Montană, Roşia Poieni-Cupru Min şi celor interesaţi de exploatarea gazelor de şist. Demersul preşedintelului are ca motivaţie necesitatea de creare a unor noi locuri de muncă. „În momentul de faţă România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţilor de minerit în domenii în care evoluţia pieţelor face din nou rentabilă reluarea exploatării unor resurse naturale”, a spus preşedintele.

Şeful statului a cerut, de asemenea, guvernului ca „în maxim de două săptămâni să revizuiască sistemul redevenţelor”.

Abordare: PDL consideră că preşedintele Traian Băsescu are foarte mare dreptate când vorbeşte de necesitatea dezvoltării sectorului minier, deoarece este unul dintre puţinele zone ale economiei în care se pot crea rapid locuri de muncă. Este necesară privatizarea, chiar şi parţială, a companiilor de stat şi concesionarea unor exploatări miniere, dar totul în condiţii transparente, care să asigure venituri din vânzare şi redevenţe pentru statul român, crearea a mii de locuri de muncă şi investiţii în tehnologie modernă şi protecţia mediului.

Mesaje

 • Mineritul a căpătat un nou avânt, la nivel mondial, datorită creşterii constante a preţurilor la toate materiile prime. Pentru România aceasta este o veste foarte bună, mai ales după declinul înregistrat de activitatea extractivă la mijlocul anilor ’90, şi în contextul actualei crize economice.
 • Mesajul preşedintelui Băsescu nu este deloc unul nou. PDL şi-a declarat susţinerea pentru orice proiect de dezvoltare în domeniu, atâta vreme cât respectă normele legale, aduce profit şi locuri de muncă românilor şi conduce la modernizarea şi ecologizarea zonelor miniere.
 • În situaţia economică actuală, prinşi în condiţiile unui buget de criză, este foarte greu să creăm noi locuri de muncă. Dezvoltarea proiectelor miniere este o soluţie rapidă şi profitabilă de a crea mii de locuri de muncă, atât direct, cât şi în toate domeniile legate de minerit, pe orizontală şi verticală.
 • Statul român nu are banii necesari, sume de ordinul miliardelor de euro, la nivel naţional, pentru a investi în modernizarea şi extinderea exploatărilor miniere. În acelaşi timp, statul a dovedit că nu are nici capacitatea managerială necesară, majoritatea zdrobitoare a acestor exploatări lucrând cu pierderi mari, dacă nu au fost deja închise.
 • Din acest motiv, cea mai bună soluţie o reprezintă privatizarea companiilor din domeniu şi concesionarea exploatării resurselor către investitori serioşi, cu potenţă financiară şi cu know-how tehnologic şi managerial.
 • Când vorbim de privatizare însă, nu ne referim la acel tip de proces dus la perfecţie de guvernele conduse de Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care statul a fost spoliat de resurse uriaşe, date pe nimic. PDL vrea privatizări transparente, care să respecte legea până la ultima virgulă şi care să aducă profit statului român şi românilor.

Corlăţean, despre preşedintele Traian Băsescu şi ambasadorul Olandei: Ofensă fără precedent

Tema: Preşedintele Comisiei de Relaţii Internaţionale a Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, a atacat faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a primit încă scrisorile de acreditare ale ambasadorului olandez la Bucureşti, Johannes Hendrik Matteus von Bonzel.

“E un gest politic care încalcă orice regulă elementară de ordin diplomatic şi protocolar. Un astfel de gest nu are precedent în România, nici chiar în perioada lui Ceauşescu, când România nu avea neapărat relaţii foarte bune cu anumite state. Nici atunci acreditarea ambasadorilor sau, mai bine spus, prezentarea scrisorilor pe care ambasadorul trebuie să le remită preşedintelui nu a fost amânată atâta vreme”, a declarat Corlăţean, pentru Ziare.com.

Vicepreşedintele PSD crede ca e contraproductiv pentru interesele României să nu-l primeşti pe ambasadrul Olandei..

Abordare: Calitatea în care Titus Corlăţean îi cere socoteală preşedintelui României este necunoscută. Alegând să nu îşi îndeplinească îndatoririle de reprezentant al românilor în Parlamentul României şi să rămână acasă, pe banii celor care l-au ales, el are acum păreri de specialist. Îi reamintim domnului Corlăţean că funcţia domniei sale din Comisia de Politică Externă a Senatului implică multe alte obligaţii, printre care şi cea de a veni la serviciu, însă emiterea de opinii de pe margine despre activitatea Preşedintelui nu este una dintre ele.

Mesaje

 • Calitatea de specialist în relaţii internaţionale a domnului Corlăţean este una relativ minoră, recunoscută ca atare chiar şi de colegii domniei sale din PSD, în 2009, când aceştia l-au preferat pe Cristian Diaconescu pentru postul de ministru de Externe.
 • În consecinţă, nu este de mirare că domnul Titus Corlăţean nu ştie că ambasadorii noi sunt programaţi să-şi prezinte scrisorile de acreditare în funcţie de mai mulţi factori, iar unul dintre aceştia este agenda Preşedintelui.
 • De asemenea, nu există o perioadă determinată între numirea unui ambasador şi momentul în care acesta îşi prezintă documentele de acreditare. Prin urmare, nu se poate vorbi despre o depăşire a unui termen.
 • În concluzie, preluarea unor pure speculaţii şi prezentarea lor ca fiind un incident diplomatic este neavenită şi răuvoitoare.

Rompetrol a majorat preţul benzinei. Cel mai ieftin sortiment se apropie de şase lei

Tema: Rompetrol Downstream a majorat marţi preţul benzinei, cu 0,14 lei/litru, astfel că sortimentul Efix 95 costă 5,94 lei/litru, iar premium Alto 101 6,58 lei/litru, şi a menţinut preţul motorinei. Anterior, preţul Efix 95 era 5,8 lei/litru, iar Alto 6,44 lei/litru.

“Această creştere a preţului este, de fapt, o măsură de corelare a preţului benzinei practicat de companie cu evoluţia din ultima perioadă a cotaţiei la benzină. În ultimile 30 de zile, cotaţia internaţională a benzinei a crescut cu 40,7 dolari/tonă faţă de media ultimilor 30 de zile, iar cea a motorinei a scăzut cu 19,9 dolari/tonă faţă de aceeaşi perioadă. De exemplu, în data de 8 aprilie 2012, cotaţia internaţională a benzinei a fost de 1.190 dolari/tonă, iar a motorinei de 1.021 dolari/tonă. Deşi diferenţa de cotaţie a ajuns la 169 dolari/tonă pentru benzină, preţurile practicate la pompă de Rompetrol erau mai mici la benzină decât la motorină”, a declarat într-un comunicat Titov Buzescu, vicepreşedinte retail în cadrul grupului Rompetrol.

Cea mai recentă majorare a preţurilor a fost operată de Rompetrol la 24 februarie.

Abordare: Decizia şi motivaţia referitoare la mărirea preţului la benzină aparţin exclusiv companiilor petroliere care activează pe piaţa românească. Guvernul nu poate controla evoluţia preţului la combustibil. Avem de a face cu o piaţă liberă pe care statul nu poate interveni dar care în nici un caz nu trebuie abuzată.

Mesaje:

 • Piaţa combustibililor este o piaţă liberă, reglată în funcţie de mecanismul cerere-ofertă. Nimeni nu poate impune un anumit preţ, piaţa se autoreglează.
 • Varianta îngheţării preţurilor la carburanţi este la îndemâna Guvernului dar această măsură nu poate fi luată decât pe termen scurt iar la expirarea termenului preţurile ar exploda şi mai tare din cauza tentaţiei de a recupera pierderile.
 • Consiliul Concurenţei a demarat încă din 2005 o anchetă referitoare la modul în care producătorii stabilesc preţurile la combustibili.

Presa: Regii asfaltului, bănuiţi că s-au înţeles să-şi împartă, prin rotaţie, lucrările de drumuri. Consiliul Concurenţei verifică afaceri de 190 milioane euro

Tema: Autoritatea română de concurenţă a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţii pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor. Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile a 24 de companii implicate în cele trei investigaţii. O parte dintre companii sunt implicate în două din cele trei investigaţii, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 190 milioane de euro, fără TVA.

Abordare: Astfel de verificări sunt necesare pentru a se asigura competiţia corectă şi transparentă în licitaţiile pentru proiecte de infrastructură şi nu numai. Este esenţial ca instituţiile statului să cheltuie corect banii proveniţi din munca românilor, la fel cum corect este să ne asigurăm că atribuirea contractelor pentru modernizarea drumurilor se face pe criterii de corectitudine unor firme care îşi pot respecta angajamentele luate.

Asigurarea unei competiţii libere şi corecte în achiziţiile publice este şi o condiţie pe care trebuie să o îndeplinim pentru a creşte încrederea investitorilor străini în România. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va implementa un model american de urmărire a modului de cheltuire a banului public, având ca obiectiv transparentizarea completă a contractelor.

Mesaje

 • Verificările efectuate de Consiliul Concurenţei sunt necesare pentru a înlătura orice suspiciune în ceea ce priveşte lipsa de corectitudine în atribuirea unor contracte pentru modernizarea drumurilor.
 • Statul trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi discernământ în chetuirea banilor contribuabililor, de aceea, trebuie să ne asigurăm că atribuirea contractelor se face în condiţii de transparenţă şi corectitudine. Competiţia liberă este esenţială, pentru ca instituţiile care fac achiziţiile să obţină cele mai bune oferte pentru banii contribuabililor.
 • Asigurarea transparenţei în achiziţii publice este esenţială pentru creşterea încrederii investitorilor străini în România. Ţara noastră a făcut deja progrese importante în această direcţie, prin dobândirea stabilităţii şi a predictibilităţii economice. Trebuie să înlăturăm însă toate problemele care i-ar face pe investitori să ocolească România. Licitaţiile trucate – în atribuirea contractelor pentru proiecte de infrastructură, dar şi în alte domenii – reprezintă o astfel de problemă.

Comentarii

comentariu

About the Author

-