Published On: vin, Apr 6th, 2012

Cum au pierdut succesivele guverne PDL cel putin 100 de milioane de lei venituri la bugetul anului 2012

Share This
Tags

Iata ce aflam:

“Guvernul Mihai-Razvan Ungureanu a reintrodus in circuitul de avizare o ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor unor resurse minerale, dupa ce, in urma cu trei luni, Cabinetul Emil Boc adoptase actul normativ, insa nu l-a trimis la Monitorul Oficial (MO), spre publicare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

El a aratat ca, astfel, ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Emil Boc, pentru majorarea unor redevente nu a intrat in vigoare.

Potrivit unor surse oficiale, in toata aceasta perioada in care nu intra in vigoare ordonanta de urgenta, statul nu incaseaza suplimentul de redeventa in special la apele minerale, unde resursele au fost cedate catre investitori privati.

Pe 27 decembrie 2011, Guvernul Emil Boc a adoptat ordonanta de urgenta pentru majorarea redeventelor la exploatarea minereurilor de aur si alte resurse minerale, incepand cu anul 2012.

Potrivit Guvernului, redeventa pentru minereuri de metale nobile se dubla, de la 4% la 8%.

Redeventa pentru operatiunile petroliere de transport si tranzit al petrolului prin sistemele nationale de transport crestea de la 10% la 15%, cea pentru operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale se majora de la 3% la 5%, iar redeventa pentru carbuni si minereuri feroase si neferoase crestea de la 4% la 6% din valoarea productiei miniere.

De asemenea, redeventa pentru substante nemetalifere se majora la 0,8%, redeventa pentru ape minerale crestea de la 4 euro pe 1.000 de litri la 6 euro pe 1.000 de litri.

Prin cresterea redeventelor, Guvernul estima atunci o majorare a veniturilor la bugetul de stat cu 282 de milioane de lei.

In anul 2010, veniturile estimate din redevente se ridicau la 1,194 de miliarde de lei.”

Cu alte cuvinte, pentru ca Guvernul Boc – Ungureanu a “uitat” sa trimita la Monitorul Oficial OUG de crestere a redeventelor, pe primele patru luni ale anului bugetul va pierde circa 100 milioane de lei! Care e explicatia, domnilor prim-ministri succesivi?

Se pare ca, in protocolul de predare-primire, Emil Boc i-a transmis lui Mihai Ungureanu si obsesiile in ce ma priveste

Se pare ca, la PDL, sa te iei de Vosganian e un fel de proba obligatorie, un fel de a te grozavi, asa cum fac unii la Mosi care lovesc cu ciocanul in policioara de tabla,  ca sa vada lumea cat de sus sare bila. Nu conteaza motivul, ce daca n-am reinnoit contractele de energie electrica dupa cum zice Traian Basescu ori n-am majorat fondul de salarii in 2008 cu 70%, dupa cum socoteste Emil Boc, batosenia e batosenie. In aceasta nobila traditie, iata ce spune aseara, intr-un interviu televizat, domnul Mihai Razvan Ungureanu: “Domnul Varujan Vosganian, ministru atunci, a si facut vorbire despre ele. Pretul initial, cu care domnul Varujan Vosganian, ministru al economiei, scosese  Cupru Min Abrud la vanzare era de 18 milioane. 18 milioane! Amandoua au picat, in an de boom economic. Acum, de ce au picat? Pentru ca… niste conditii  preliminare in oferta de vanzare, pe care nimeni nu voia sa le accepte.”

Domnule Ungureanu, va invederez prin prezenta ca Varujan Vosganian nu a scos niciodata Curpru Min la vanzare. Cat despre cifre si argumente, o sa avem prilejul, pe parcursul dezbaterilor la motiunea privind resursele, pe care o vom depune saptamana viitoare la Senat, sa vorbim pe larg. Asadar, sa nu anticipam.

Comentarii

comentariu

About the Author

-