Published On: vin, Apr 6th, 2012

Cubul Rubik – aparitie si recorduri

Share This
Tags

Intr-o epoca dominata de jocurile pe calculator, putini mai sunt pasionati de cubul lui Rubik. Totusi, majoritatea il cunoastem, si, cel putin o data in viata, ne-am lasat sedusi de acest joc, pe cat de simplu, pe atat de fascinant. Cand si cum a luat nastere acest cub?

Cate combinatii exista si cum dam de cea exacta? Care este recordul de rezolvare si cine il detine?

S-a estimat ca aproximativ a opta parte din populatia globului s-a jucat cel putin o data cu cubul lui Rubik. Cati oare chiar au reusit sa il rezolve? Imposibil de stiut! Daca sunteti printre cei care, in ciuda efortului depus, nu ati reusit sa il rezolvati sau ati avut nevoie de mult timp pentru a gasi solutia – va puteti consola cu ideea ca inclusiv inventatorul acestui minunat joc a avut nevoie de circa o luna pentru a-l “imblanzi”.

Cubul lui Rubik nu s-a nascut ca joc, ci ca un ajutor util arhitectului Erno Rubik, care preda arhitectura la Budapesta. Acesta, in 1974, a inventat un obiect care i-ar fi putut fi util in lectiile despre corpurile solide si geometria acestora: un cub cu o culoare diferita pe fiecare din cele sase fete, compus din 26 cubulete mai mici, avand in interior un mecanism ce permitea rotirea acestora.

Intr-un cub Rubik clasic, fiecare din cele sase fete este acoperita cu 9 etichete, colorate in una din sase culori (in mod traditional alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si verde). Un mecanism de pivoti permite rotirea independenta a fiecarei fete, si astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare fata trebuie sa aiba o singura culoare.

Rubik insusi a fost fascinat de acest obiect si de implicatiile matematice si statistice. Numarul de combinatii care pot rezulta rotind obiectul este impresionant! Circa 43 de miliarde de miliarde! Un numar impresionant. Daca am avea acest numar de cuburi ale lui Rubik, din cele standard, am putea acoperi intreaga suprafata a Pamantului de circa 275 de ori. Dintre toate aceste combinatii, insa, doar una este cea corecta.

Intr-o zi, Rubik a inceput sa se joace cu cubul pe care l-a inventat, amestecand culorile. Doar dupa o luna de zile a reusit sa readuca cubul in configuratia initiala – pe fiecare fata o singura culoare.

In 1975, Rubik a propus acest cub drept joc unei industrii care se ocupa de jucarii la Budapesta, Politechnika si a obtinut un brevet de inventie in 1977, an in care primul cub a fost pus in vanzare intr-un magazin de jucarii din capitala Ungariei. A avut imediat un succes enorm – si de atunci au fost vandute sute de milioane de bucati! Este considerata a fi cea mai bine vanduta jucarie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vandute in lume pana in 2005. Ba mai mult, din 1982 se desfasoara in fiecare an campionatul mondial de rezolvare a cubului.

Daca in 1982 competitia, desfasurata in RFG (Germania de vest) a fost castigata de Ronald Brinkmann, care a reusit sa il rezolve in doar 19 secunde, in 2011, in cadrul campionatului desfasurat la Melbourne, in Australia (Melbourne Winter Open 2011), Feliks Zemdegs a reusit sa il rezolve in incredibilul timp de 5.66 secunde. Adica mai putin timp decat v-a luat sa cititi fraza anterioara.

Recordul de cuburi rezolvate in 24 de ore este de 4.786 cuburi si apartine lui Milán Baticz din Ungaria, fiind stabilit in 16/17 noiembrie 2008.

Comentarii

comentariu

About the Author

-