Published On: vin, Apr 6th, 2012

Comisia Europeana a decis reluarea platilor POSDRU

Share This
Tags

Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a sustinut miercuri, 4 aprilie, un briefing de presa in care a prezentat detaliile care au stat la baza reluarii platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), decizie luata de Comisia Europeana. Aceasta hotarare se bazeaza pe progresele recente inregistrate in implementarea POSDRU, care au fost reflectate in raportul Autoritatii Romane de Audit transmis Comisiei Europene in data de 5 martie 2012. Pentru functionarea sistemului de management si control al programului, raportul a acordat calificativul 2 („sistemul functioneaza, fiind necesare inca unele mici imbunatatiri”).

”S-a vorbit mult despre aceasta decizie in Romania, dar vreau sa stiti ca nu suntem singurul stat pentru care Comisia a luat decizia de intrerupere a platilor. Este o practica uzuala prin care au trecut si vechi state membre ca Germania sau Franta. Asta nu inseamna ca responsabilitatea noastra este mai mica. Imediat dupa intreruperea platilor, conducerea Autoritatii de Management a fost inlocuita. In doar 44 de zile am reusit cu noua echipa de conducere sa remediem toate deficientele semnalate de Autoritatea de Audit astfel incat Comisia Europeana sa reia platile catre Romania, lucru care s-a si intamplat”, a precizat Claudia Boghicevici care a mai adaugat ca decizia CE de reluare a platilor s-a bazat pe recunoasterea progreselor facute de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare in gestionarea simultana a problemelor de management si a imbunatatirii platilor catre beneficiar.

Claudia Boghicevici a tinut sa precizeze ca “grija mea, ca ministru, a fost ca niciun beneficiar sa nu aiba de suferit in perioada de rezolvare a problemelor de management. Astfel, in intervalul februarie – martie 2012, am platit catre beneficiari peste 480 milioane lei. Acesti bani au fost platiti din bugetul de stat iar acum vor fi integral rambursati de catre Comisia Europeana”.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale asigura contribuabilii ca POSDRU nu va mai fi “Cenusareasa fondurilor europene” iar deciziile luate deja cat si cele viitoare vor creste rata de absorbtie.

“Nu ne putem permite ca la POSDRU sa pierdem bani. Am decis modificarea regulilor si conditiilor de eligibilitate in cadrul POSDRU si urmarim 3 aspecte: rezonabilitatea cost – eficienta, limitarea cheltuielilor cu managementul proiectului si clarificarea modului in care se vor acorda subventiile pentru grupul tinta. Pana in iunie finalizam analiza proiectelor critice (proiecte cu intarzieri mari in implementare sau in executia bugetului) si in functie de rezultate luam masuri imediate de reziliere si reutilizare a sumelor pentru noi proiecte. Lucram si la un Manual pentru beneficiari cu informatii legislative si mai ales informatii practice culese din experienta acumulata deja in implementarea proiectelor”, a adaugat Claudia Boghicevici.

Reamintim faptul ca pe 20 februarie 2012 Comisia Europeana a decis intreruperea rambursarilor pentru declaratiile de cheltuieli din cadrul POSDRU. Aceasta masura poate fi mentinuta maximum 6 luni si este ridicata imediat ce se constata solutionarea problemelor care au justificat instituirea masurii. Intreruperea platilor de la Comisia Europeana nu a afectat beneficiarii, intrucat rambursarea interna a cheltuielilor efectuate in implementarea proiectelor a continuat permanent. Masura intreruperii platilor nu a condus la pierderea niciunei sume din fondurile alocate pentru POSDRU.

Comentarii

comentariu

About the Author

-