Published On: lun, Apr 2nd, 2012

Cateva intrebari despre privatizarea Cuprumin Abrud

Share This
Tags

Nu ma numar printre cei care acuza, fara sa pregete, orice tentativa de privatizare, pe motiv ca ne vindem tara strainilor. Privatizarea in Romania are atat modele bune cat si jafuri in toata regula. Iar fara capitalurile straine, in lipsa resurselor interne, nu numai financiare, dar si tehnologice si manageriale, modernizarea economiei romanesti n-ar fi fost posibila. Prin privatizare catre investitorii straini s-au salvat Dacia Pitesti, Combinatul Siderurgic de la Galati ori Banca Agricola (acum Raiffeisen). Tot asa cum privatizarea ne-a distrus industria de utilaj greu, de tevi sudate, de automobile de teren. Faptul ca cca 90% din sectoarele strategice ale economiei romanesti (banci, asigurari, automobile, siderurgie etc.) apartine capitalului strain a fost, la vremea respectiva, o sansa, dar constituie si o vulnerabilitate, caci la vreme de criza internationala  productiile de la noi se restrang si liniile de creditare se subtiaza, capitalurile preferand sa-si protejeze activitatile din tarile de origine.

Sa pornim, asadar, in evaluarea privatizarii Cuprumin Abrud fara astfel de prejudecati. Datele sunt urmatoarele: zacamintele privatizate sunt estimate la cca 900 000 to cupru. La valoarea actuala a tonei de cupru ([n jur de 10.000 dolari/to) ar putea fi estimate la 9 miliarde de dolari, adica peste 6 miliarde de euro. Suma cu care s-a vandut Cuprumin, prin licitatie cu strigare, a fost de cca 200 milioane de euro.

Sa mai adaugam ca in ultimii doi ani Cuprumin, pe fondul cresterii spectaculoase a pretului la cupru, si-a reluat activitatea, angajand vreo patru sute de salariati si extragand aproape 5000 de to de cupru pe an, ceea ce ii aducea un usor profit de cateva milioane de euro. Sa nu uitam, de asemenea, ca zacamantul se gaseste intr-o zona saraca, unde locurile de munca se creeaza, altminteri, cu mare dificultate.

Nu vom decide noi acum daca e bine sau nu. Vom spune doar ca nu e normal ca 60% din rezervele nationale de cupru sa fie privatizate fara o informare corecta a opiniei publice. Astfel ar fi putut fi eliminate unele argumente nereale (cum ar fi ca valoarea zacamantului e de 20 mld de euro) si s-ar da raspuns unor intrebari legitime. Iata, asadar, care sunt temele la care Guvernul trebuie sa ne dea un raspuns:

-   care e situatia financiara a Cuprumin Abrud? Are aceasta companie, in acest moment, datorii la stat?

-   care e necesarul de investitii pentru repornirea, la scara mare, a extractiilor?

-    care sunt termenii negocierii cu Roman Copper Corp.? Ce garantii avem ca firma are capacitatea de a investi si care sunt obligatiile pe care si le asuma?

-   care este nivelul cheltuielilor pe to, pentru a ne putea face o opinie in legatura cu profitabilitatea extractiei?

-    in cati ani se va epuiza zacamantul de la Rosia Poieni? Pentru ca una e daca cei 6 miliarde de euro se obtin in cinci ani, alta daca se obtin in cincizeci.

Exista si alte intrebari la care Guvernul nu poate raspunde in acest moment, fie din lipsa expertizei, fie din motive tactice, fie pentru ca nu e treaba lui. Ca de exemplu:

-   daca e o afacere atat de buna, de ce marile companii din domeniu nu au participat la licitatie?

-   ce s-ar intampla daca China isi incetineste ritmul de crestere economica si pretul tonei de cupru pe pietele asiatice scade? Vor mai fi aceste extractii rentabile sau ne vom reintoarce la situatia de dinainte de 2009?

-   cu cat va creste actuala redeventa la cupru, de 4%, pentru a vedea cat castiga statul, prin aceasta taxa, din reluarea extractiilor?

-   Guvernul este sigur ca in acel perimetru nu sunt si metale rare?

-   autorizarile de mediu sunt la zi?

Ca si in cazul sisturilor (vom reveni asupra acestei teme), Guvernul procedeaza destul de netransparent. Contractul trebuie sa fie accesibil opiniei publice. Vremea secretizarii contractelor comerciale la care statul este parte a trecut. Opinia publica nu are incredere in Guverne. Recastigarea increderii se face numai prin sinceritate si transparenta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-