Published On: lun, Apr 23rd, 2012

Balcane nu uita, a ta e victoria !

Share This
Tags

Acum, ca Viorel Balcan a fost urcat pe scena si nominalizat oficial, in fata atator oameni respectabili, ca si candidat la Primaria municipiului, a crescut in ochii nostri si simtim nevoia sa i ne adresam si noi cu mult mai mult respect. Ne intrebati la ce oameni respectabili ne referim? Pai la Cibu “matusalemicul”, Chiru “bulangiul”, Titiu Filmagiu si altii de acelasi nivel politic, care au de gand sa-i traga in teapa pe cei de la USL, la apropiatele alegeri locale. Evident, e o figura de stil (asa cum sunt si apelativele pe care si le-au aruncat unul altuia, de-a lungul vremii), nu vor sa-i traga in teapa la propriu, dar vor sa-i faca sa ii usture la fel de tare infrangerea zdrobitoare pe care o anticipeaza alianta care are impresia ca se va ocupa de acum inainte de viitorul Brailei.

Dincolo de componenta eterogena si chiar fumigena a aliantei amintite – spunem “fumigena” fiindca o parte dintre liderii membri ai AVB scot fum pe nari cand se vad unii pe altii si si-ar da foc la valiza cu documente de partid – ne amuza optimismul afisat public de reprezentantii AVB, avand in vedere procentele pe care le au in sondaje.

Una la mana, ca din principiu, sa te insotesti cu PDL in alegeri este o decizie politica de-a dreptul sinucigasa, lucru pe care il stiu inclusiv democrat-liberalii, dovada ca si-au schimbat culoarea, doar-doar or prosti pe vreun alegator care o sa creada ca pune stampila pe ecologisti, cand o alege verdele in cabina. Doi la mana, ca Balcan, o recunoaste sau nu, are procentele pe care le are in sondaje – si nu sunt multe, ca notorietatea nu e intotdeauna de bine.

Acum, noi banuim ca la alegeri, Piticu va veni cu artileria grea, cu prietenii lui interlopii, care, dupa propriile declaratii, l-au ajutat si la alegerile anterioare, plus rromii, care il simt ca fiind de-al lor. Numai ca din nefericire, nici unii, nici altii nu mai sunt in Braila atat de multi, ca acum 4 ani. Ca intre timp, prietenii lui Balcan au ajuns  fie la racoare, fie, altii au plecat, pe calea aerului, sau pe cea rutiera, in alte tari, de soare pline, unde-si pot face meseria mai bine. Nenorocirea este ca nici firmele de protectie si paza din oras nu au atatia agenti, cat i-ar trebui lui Balcan sa se scoata primar, prin metoda deja brevetata, prin care s-a scos presedinte al organizatiei municipale PDL Braila. Noi intelegem ca Piticu si gasca lui mizeaza mult pe votul negativ – fiindca pana acum, tot ce au facut a fost sa-i critice pe altii, fara sa spuna ce au facut sau macar ce vor face ei, de-o sa curga lapte si miere in Braila -, dar chestia asta, in alegeri, este un fel de alba-neagra politica, risti sa ramai cu ochii-n soare. Pe de alta parte, intelegem ca Dumitriu, spre exemplu, nici n-are cu ce  sa se laude ca a facut in Braila, fiindca el, daca a facut vreo treaba, ca e treaba mare sau treaba mica, a facut-o in Galati. Lui i se poate gasi insa o alta intrebuintare: fiindca intelegem ca Balcan este dorit de nationalitatile conlocuitoare, el poate merge de manuta cu Maurul prin cartierele  marginase, ca sa-l arate la alegatori, sa-i convinga ca indiferent de statura (civica) si de culoarea pielii, daca ai ambitie, faci rost de bani si intri in gasca potrivita, poti ajunge orice iti doresti, inclusiv presedinte al Federatiei Romane de Sah. E drept ca unii dintre conationalii lui Dumitriu nu stiu cu ce se manca sahul, dar daca le zici de cai care trebuie sa apere regii si de nebuni care-si fac jocul personal in piesa, intuiesc despre ce este vorba, in mare.

Ceea ce am vrea sa vedem, insa, este trioul de campanie Balcan- Dumitriu – (“bulangiul” de) Chiru pe teren, in campanie. Cum o sa se tina Chiru de-o mana cu Piticu si de-o manuta cu ala micu’, si-o sa se joace impreuna de-a mama si de-a tata… asta… de-a viitorul Brailei. Pai daca iese Chiru in piata publica si striga “Votati-l pe Balcan, ca il recomand eu!”, deja alegerile la Primarie s-au rezolvat! Nu-i vorba, ca si Cibu are un cuvant greu de spus in fata brailenilor, iar recomandarea lui este litera de lege (cel putin pentru pescari). Problema este ca, dupa cum il cunoastem, Cibu nu-si va

schimba programul de pescuit pentru actiunile de campanie, asa ca singura solutie este sa-i dati drumul pe balta cu un difuzor montat pe barca, la care se se auda vocea Cibanului: “Daca il votezi pe Balcan, pica pestele baban!”.  Si in felul asta se evita ca Cibu sa mai iasa in public sa dea din casa ispravile vanatoresti mai mult sau mai putin legale ale lui Balcan, asa cum a facut la niste alegeri trecute.

Si-uite-asa, cu Chiru agent electoral pe uscat si cu Cibu dat la apa, victoria va fi garantata, asa cum crede Balcan. Bine, depinde si ce intelegem fiecare prin “victorie”, fiindca, de exemplu, pentru unii, ar putea insemna castigarea fotoliului de primar, in timp ce pentru Piticu, ar putea insemna obtinerea unui procent de peste 10% in alegeri. Ceea ce nu-i rau, trebuie sa recunoastem, cand candidezi cu piatra PDL-ului de gat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-