Published On: mar, Apr 24th, 2012

A crescut numarul mortilor din accidente rutiere

Share This
Tags

Pe parcursul trimestrului I al anului 2012, politistii Serviciului si Biroului Rutier au efectuat cercetarea la fata locului in urma producerii a 26 de accidente rutiere grave, soldate cu 23 de raniti grav si 6 persoane care nu au supravietuit.

In anul 2011, in aceeasi perioada, au avut loc un numar de 17 accidente rutiere grave, soldate cu 2 morti si 17 persoane ranite grav.

Din totalul accidentelor produse, 13 au fost in municipiu, fiind inregistrate 12  victime accidentate grav si un decedat, si 13 in judet, soldate cu 11 accidentati grav si 5 morti.

Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost traversarea neregulamentara a pietonilor, pe acest fond fiind 8 accidente grave cu 7 persoane ranite grav si o persoana decedata, depasirea neregulamentara, care a generat 3 accidente in urma carora au fost ranite grav doua persoane si decedate alte doua persoane, si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, care a dus la producerea unui numar de 3 accidente rutiere grave, soldate cu un mort si 3 raniti grav.

Soferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost 23 de braileni si 3  aflati in tranzit. De asemenea, dintre conducatorii auto care au provocat accidentele sunt 15 amatori, 7 profesionisti, doi mopedisti, un biciclist si un conducator de atelaj hipo.

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs in zilele de luni (5 accidente cu 4 raniti grav si o persoana decedata) si vineri (5 accidente cu 3 persoane ranite grav si 3 decedati).

Cu preponderenta, accidentele au fost inregistrate in intervalul orar 12.00-18.00 (12 accidente soldate cu 10 raniti grav si 5 decedati) si 6.00-12.00 (11 accidente cu 10 persoane vatamate corporal grav si un decedat).

Pentru prevenirea acestor evenimente, politistii braileni revin cu urmatoarele recomandari adresate conducatorilor auto:

- sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum si trafic;

- sa pastreze in mers distante suficiente fata de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri in conditii depline de siguranta, atunci cand se impune;

- sa sporeasca atentia si sa se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depasire si in apropiere de trecerile pentru pietoni;

- sa foloseasca luminile din dotarea autoturismelor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ploaie abundenta sau ceata densa;

- sa respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent ca este vorba despre pietoni sau alte vehicule;

- sa foloseasca centura de siguranta care poate salva viata in caz de accident;

- sa nu foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc, daca nu au sistem handsfree;

- sa evite sa se angajeze cu pasagerii in discutii care pot distrage atentia de la drum;

- sa nu conduca sub influenta bauturilor alcoolice;

- sa nu conduca in conditii de oboseala;

- sa opreasca din cand in cand, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere si refacere a fortelor;

- sa acorde un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport in comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care ruleaza, pentru a putea in orice moment manevra si opri in deplina siguranta autoturismul, daca situatia o impune.

Nu uitati ca:

- depasirea limitelor legale de viteza si viteza neadaptata la conditiile de trafic reprezinta unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice;

- viteza determina cresterea distantei de franare necesara opririi autovehiculului in siguranta;

- viteza determina agravarea consecintelor accidentelor rutiere indiferent de cauza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-