Published On: mie, Apr 11th, 2012

67 de ani de la moartea lui Franklin Roosevelt

Share This
Tags

Franklin Delano Roosevelt a fost al 32-lea presedinte al Statelor Unite si unul dintre primii 20 mari conducatori politici ai secolului trecut. S-a nascut la 30 ianuarie 1882 in statul New York, intr-o familie de aristocrati bogati. Intre 1900 si 1904 studiaza la Universitatea Harvard, la cererea parintilor, iar in 1907 isi ia licenta in Drept la Universitatea Columbia. Pana in 1910 lucreaza ca avocat la o firma din New York, an in care, odata cu depunerea candidaturii sale la Senatul statului New York, incepe si cariera sa politica, fiind ales senator din partea democratilor. A ocupat apoi functia de guvernator al statului New York intre anii 1929-1933.

Programul sau, New Deal, a fost proiectul in care a utilizat guvernul federal al Statelor Unite ca un instrument de schimbare economica si sociala, in contrast cu rolul sau pasiv traditional. Ca mai apoi, in al doilea Razboi Mondial, sa conduca fortele aliate spre cucerirea puterii Axei.

Roosvelt si-a realizat reputatia ca un reformator progresiv, in traditia lui Theodore Roosvelt care era varul sau si care a fost al 26-lea presedinte al S.U.A.

Totodata, el a fondat un grup numit ‘Brain Trust”, un grup format din specialisti de la Universitatea din Columbia, pentru a formula impreuna cu el un program complet pentru rezolvarea decaderii economice care incepuse in anul 1929. Apoi, cu ajutorul unei coalitii-progresive democratice in 1932, Roosevelt a fost nominalizat la presedintie si, devansandu-l usor pe Hoover, castiga alegerile prezidentiale.

Promisiunea lui Roosvelt “o noua intelegere pentru populatia americana” prevestea o extinctie revolutionara a puterii federale in viata natiunii de zi cu zi, iar efortul pentru realizarea prosperitatii a fost unul remarcabil.

Primele trei luni de munca in biroul sau au fost numite cele 100 de zile care s-au remarcat prin modificari ale legislatiei in special in partea executiva. Intr-o perioada in care rata somajului era de 25%, stocurile de pe piata care nu mai erau valide, miile de banci inchise si preturile alimentelor agricole care erau cu mult sub costurile productiei, Congresul, la cererea lui Roosevelt, a luat o serie de masuri de siguranta calculate astfel incat sa asigure o lichiditate a institutiilor bancare si libertate pentru intreprinzatorii individuali si pentru a impiedica pierderile in afaceri. Abandonarea standardului de aur in 1933 a avut efectul devalorizarii dolarului pe pietele internationale.

Pentru a imbunatati situatia, Administratia Progresului Muncii, sub conducerea directa a lui Harry Hopkins, a elaborat strategia New Deal, care tintea pentru solutionarea problemelor economice pe termen lung care luasera amploare din al doilea Razboi Mondial. In cadrul acestui complex de conceptii s-a dorit si imbunatatirea agriculturii, care s-a realizat odata cu  Actele de Ajustare Agricola din 1933 si 1938. Aceasta noua legislatie a introdus un control in productie, pentru anumite produse alimentare, tocmai pentru a se realiza un echilibru intre productie si cerere.

S-a realizat apoi programul numit “Tennesse Valley Authority”, creat in 1933, care a inclus constructia de baraje pentru a produce curent electric cu ajutorul hidrocentralelor, managementul apelor, imbunatatirea metodelor in agricultura si navigarea pe rau, constructia de spitale si scoli. Noi industrii s-au dezvoltat, deoarece preturile la electricitate erau acum mici. Astfel, economia din sud s-a dezvoltat.

In 1936, cu o victorie zdrobitoare, Roosevelt este reales presedinte, iar intre 1937 si 1939 politica sa externa are drept scop izolarea guvernelor totalitare ale lui Adolf Hitler si Benito Mussolini, precum si limitarea expansionismului japonez. In noiembrie 1944, Franklin Delano Roosevelt este ales presedinte pentru a patra oara, iar dupa Conferinta de la Yalta din 4-11 februarie 1945 demisioneza din motive de sanatate si moare la 12 aprilie acelasi an, la Warm Springs, in statul Georgia, SUA.

Comentarii

comentariu

About the Author

-