Published On: joi, Mar 1st, 2012

Tema lustratiei

Share This
Tags

Legea lustratiei a fost votata de Camera Deputatilor, in urma presiunilor exercitate de cativa lideri ai Asociatiei 21 Decembrie, care se aflau intr-o prelungita greva a foamei. Daca ati avea curiozitatea sa lecturati apelurile facute de acesti oameni, precum si buletinele medicale si apelurile disperate ale medicilor care ii ingrijeau (Teodor Maries, liderul asociatiei, ajunsese la 48 kg., cam cat avea Simon Wiesenthal la eliberarea din lagar) veti vedea motivul real pentru  care PDL s-a grabit sa voteze legea lustratiei si nu vreun drag fata de condamnarea comunismului.

Legea nu schimba, practic, nimic in ce-i priveste pe alesi. Ca si pana acum, oricine poate candida la orice functie, completand o declaratie privind trecutul sau. Singura diferenta este aceea ca, pana acum, trebuiau mentionate relatiile cu fosta Securitate, iar acum trebuie adaugate relatiile cu fostul Partid Comunist. Constitutia nu poate ingradi dreptul cetatenilor romani, acolo unde nu au fost limitate prin decizii judecatoresti definitive, sa candideze, asadar aplicarea  lustratiei tine doar de vointa alegatorilor. Cum insa alegatorii se dovedesc adesea foarte darnici cu tot felul de candidati aflati in diverse stadii de incidenta penala, s-ar putea ca ei sa extinda aceeasi generozitate si asupra lustratilor.

Faptul ca un om care a ocupat inalte functii in Partidul Comunist poate ajunge presedintele Romaniei, dar nu poate ajunge consilier al presedintelui Romaniei, este una dintre cele mai ciudate aspecte ale acestei legi, trimitand-o in zona ridicolului. Faptul ca legea trece cu bagare de seama, pe varfuri, pe langa cei care au astazi inalte functii de demnitate publica, dar se razboieste cu altele, precum Monica Macovei sau Norica Nicolai, este, iarasi, un exemplu al  onestatitii celor care au croit, dupa ultima proba cu clientii, legea.

Tema lustratiei, o tema dureroasa, a carei tergiversare a aruncat o ambiguitate morala asupra tranzitiei si a permis, dupa 1989, refacerea nestingherita a structurilor politice si represive, si-a gasit in actuala lege o rezolvare tardiva, partiala, partinitoare si, pe alocuri, ridicola.

Comentarii

comentariu

About the Author

-