Published On: mie, Mar 7th, 2012

Strategia premierului lasa PDL-ul fara aer

Share This
Tags

Mai multi lideri PDL i-au reprosat premierului Ungureanu pozitia fata de unii ministri si fata de partidul care il sustine in Parlament. Cele mai dure critici au venit din partea Ancai Boagiu, care l-a atacat vehement, folosind termeni peiorativi.

Nemultumirile liderilor PDL s-au accentuat dupa ce premierul s-a deplasat la Ministerul Transporturilor, unde l-a criticat pe ministrul Alexandru Nazare, in fata subordonatilor acestuia. Mihai Razvan Ungureanu ii ceruse ministrului Nazare sa reduca fondurile alocate unor proiecte, ceea ce Nazare a refuzat. Anca Boagiu a sustinut pozitia ministrului Transporturilor, amintindu-i lui Ungureanu ca Romania are angajamente externe, fiind prevazute fonduri pentru sustinerea proiectelor europene, in vreme ce alte lucrari incepute trebuie finalizate.

Pedelistii sunt nemultumiti ca noul premier nu a adus cresterea in sondaje asteptata, nici pentru partid, nici pentru liderii acestuia. Ei vad actiunile premierului ca pe un efort indreptat spre imaginea personala, in vreme ce partidul nu are pe ce sa isi bazeze relansarea.

Abandonarea investitiilor de la Ministerul Dezvoltarii ar pune-o intr-o lumina proasta pe Elena Udrea, ridicand intrebarea de ce nu s-a luat aceasta masura mai devreme, in locul curbelor de sacrificiu. Filialele PDL si UNPR, care se bazau pe unele proiecte de infastructura, finantate de MDTR pentru campania la locale, sunt lasate fara argumente de reducerea fondurilor de investitii. Acelasi efect il are si reducerea fondurilor pentru infrastructura rutiera. Unii lideri PDL spun ca nu se va castiga mai nimic prin cresterea salariilor cu 5 la suta, dar se vor pierde voturi, mai ales la locale, daca se abandoneaza proiectele.

Premierul Ungureanu a cerut ministrilor de la Transporturi, Mediu si Dezvoltare Regionala sa se pregateasca pentru o rectificare negativa, fidel planului  de crestere a salariilor si de reducere a CAS cu 3-5 procente. Acest plan este amenintat de evolutia economica din prima parte a anului. Incasarile bugetare au scazut cu circa 1 miliard de lei, anticipandu-se o noua intrare in recesiune, din cauza contractiei economice in lunile de iarna si a prabusirii PIB din ultimul trimestru al  anului 2011.

Planul PDL de a recastiga o parte a electoratului prin dirijarea banilor catre salarii este aruncat in aer de criza din tara si din Europa. Piata auto din UE a inregistrat scaderi semnificative, ceea ce va afecta exporturile, iar consumul intern, generat de masuri de relaxare a austeritatii bugetare, nu poate compensa scaderea PIB-ului, la care se adauga pagubele produse de catastrofele naturale din aceasta iarna.

Premierul vrea sa se reduca bugetul unor ministere pentru a putea creste fondul de salarii si a putea reduce CAS, in conditiile in care nu va creste sau chiar se vor reduce veniturile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-