Published On: mie, Mar 14th, 2012

Serviciul datoriei publice in 2012 este de peste patru ori mai mare decat in 2008

Share This
Tags

Dezbaterile privind Tratatul de stabilitate s-au incheiat inainte de a incepe. Acum dezbatem cresterea salariilor, fara a lua in considerare faptul ca, odata cu cresterea fondului de salarii si cu cresterea cheltuielilor cu datoria publica, aplicarea Tratatului in 2013 prin respectarea unui deficit structural de 0,7% devine, practic, imposibila. Iata, in acest sens, un text interesant privind datoria publica:

Ministerul Finantelor estimeaza ca in cursul acestui an va avea de achitat dobanzi si comisioane aferente datoriei publice totale in suma record de peste 9 miliarde  de lei (2 miliarde de euro), costul fiind de 2,6 ori mai mare decat in 2008, informeazaZiarul Financiar. In total, serviciul datoriei publice – incluzand platile de principal, dobanzi si comisioane, este preconizat sa depaseasca pragul istoric de 60 de miliarde de lei (14 mld. euro), suma fiind de peste patru ori mai mare decat in 2008.Costul total cu datoria publica este prognozat la un nivel cu 30% mai mare decat in 2010, dar cu numai 1% peste cel din 2011. Estimarea se bazeaza insa pe datoria inregistrata la sfarsitul lui 2011, astfel ca pana la urma costul ar putea fi chiar mai mare in functie de evolutia dobanzilor pe piata interna si pe cea externa, mai ales ca din acest an statul este expus la posibile fluctuatii legate de trei monede, pe langa leu si euro aparand si un risc de curs de schimb si de dobanda aferent expunerii luate pe dolarul american.

In prezent, Finantele au de rambursat datorii de peste 77 mld. lei, la care se adauga imprumuturi de 3,96 mld. euro atrase de pe piata interna, plus 3,95 mld. euro imprumutate de pe piata externa si 2,25 miliarde de dolari americani care au largit datoria publica numai in ultima luna.

Dintr-o data dolarul a devenit o moneda relevanta in portofoliul de titluri emise de Finante, chiar daca pe piata exista dezbateri privind avantajele unei asemenea optiuni in conditiile in care costurile finantarii in lei au scazut constant de la inceputul anului.

Dupa socotelile Ministerului Finante­lor anul 2012 ar trebui sa ramana un varf istoric al serviciului datoriei, pentru 2013 fiind anticipata o injumatatire brusca a costurilor cu datoria publica si urmand ca tendinta descendenta sa continue pana in 2015, cand serviciul datoriei s-ar putea ridica la 25,3 mld. lei. In ianuarie 2012 bugetul a avut cheltuieli cu dobanzile de 676 mil. lei, in crestere cu 43% fata de ianuarie 2011, Finantele atragand sume mai mult decat duble fata de anul trecut chiar daca la dobanzi mai mici. In tot anul 2011 dobanzile au scos din buget 8,8 mld. lei, cu 22% mai mult decat in 2010. In ultimul deceniu statul si-a schimbat de mai multe ori strategia: a iesit pe pietele externe si apoi s-a oprit, a incercat sa lungeasca maturitatea titlurilor de stat si a sfarsit prin a suspenda pentru o perioada toate emisiunile, s-a luptat cu bancile care cereau dobanzi mari vanzand mai mult titluri pe termen scurt, iar recent a descoperit piata americana de pe care s-a repezit sa ia 2,25 mld. dolari, desi costul a starnit dezbateri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-