Published On: vin, Mar 16th, 2012

Glaucomul – a doua cauza de orbire din lume

Share This
Tags

Saptamana 11-17 martie – “Saptamana Mondiala a Glaucomului”, iar cu aceasta ocazie, sefa sectiei de oftalmologie a Spitalul Judetean de Urgenta Braila, Alina Mihaela Neacsu, a acordat un amplu interviu ziarului Infobraila, in care ne da detalii despre aceasta afectiune a ochilor.

Asociatia Mondiala a Glaucomului, ce implica numeroase societati nationale ale oftalmologilor cu preocupari in sfera acestei boli, impreuna cu Asociatia Mondiala a pacientilor cu Glaucom si-au unit fortele pentru a-si atinge obiectivul, acesta reprezentand cresterea gradului de alerta individuala sau in grup impotriva orbirii generate de Glaucom.

Glaucomul este  o afectiune oftalmologica caracterizata prin distrugerea lenta dar progresiva a nervului optic, element ce asigura transmisia catre creier a informatiilor vizuale. In absenta tratamentului, boala progreseaza si evolueaza catre inrautatirea vederii pana la orbire. Odata instalata, aceasta este ireversibila. “Glaucomul este a doua cauza de orbire din lume. Se cunoaste in mod special astazi ca in lume sunt un numar de 4,5 milioane de oameni care isi pierd acuitatea vizuala din cauza glaucomului. Organizatia Mondiala a glaucomului, organizatie profesionala formata din personal medical implicat in aceasta patologie, estimeaza ca in anul 2020 vor fi un numar de 11,2 milioane de oameni care vor suferii de pierderea ireversibila a acuitatii vizuale din cauza bolii glaucomatoase. De ce se va intampla asta? Pentru ca in glaucom, exista o caracteristica speciala, este o boala silentioasa, care nu provoaca durere si nu poate sa indrume pacientul la medic. Acuitatea vizuala scade lent si ireversibil, astfel incat pacientul cand ajunge la medic deja exista o distructie ireversibila a nervului optic.

Glaucomul este o afectiune caracterizata prin distrugerea nervului optic, un nerv extrem de important care transmite informatia receptionata de ochi, o transmite la creier. Principalul factor de risc in glaucom presiunea interoculara, alaturi de antecedente de varsta, in acest sens, este foarte important ca orice pacient peste 40 de ani sa se prezinte la un consult oftalmologic complet care sa includa un examen amplu de ochi si o masurare a presiunii intraoculare,” a precizat sefa sectiei de oftalmologie.

Este cel de-al 5-lea an in care se marcheaza acesta boala, prin saptamana mondiala dedicata acestei afectiuni a ochilor. De-a lungul anilor acest eveniment a avut ca scop informarea cetatenilor si indrumarea lor la un consult oftalmologic, mai ales a persoanelor ce depasesc varsta de 40 de ani.

“Organizatia Mondiala a glaucomului, a initiat aceasta campanie din 2007, “Saptamana Mondiala a Glaucomului” avand ca scop atentionarea individuala sau a colectivitatilor asupra gravitatilor acestei afectiuni. In saptamana mondiala a glaucomului, pe intreg mapamondul se produc manifestari de diverse categorii prin care dorim foarte mult ca pacientul sa fie avizat despre boala glaucomatoasa iar scopul discutiei noastre de astazi si a saptamanii mondiale a glaucomului, este de a solicita bolnavului sa se prezinte la medic, la un consult oftalmologic de rutina.

In anul acesta sloganul “Sapamanii mondiale a glaucomului” este foarte interesant si foarte concludent “Nu lasa glaucomul sa-ti intunece viata”. Din acest motiv, ideal este ca orice pacient peste 40 de ani sa se prezinte la un control oftalmologic periodic,” a precizat dr. Alina Mihaela Neacsu.

Exista mai multe forme de Glaucom. Unele sunt secundare altor afectiuni oculare, asa numitul Glaucom Secundar. Cele mai multe forme au un caracter primar fara cauze cunoscute sau decelabile. Cea mai cunoscuta cauza este cresterea presiunii intraoculare. Cresterea presiunii in ochi este considerata azi factor de risc in aparitia bolii alaturi de istoricul familial, varsta, miopia forte. “Revenind la boala asupra careia dorim sa atragem atentia, este foarte important de stiut ca exista mai multe forme de glaucom. Poate aparea glaucom la copii sub forma de glaucom congenital sau juvenile, din acest motiv si copii ar trebuii examinati, cel putin pana merg la scoala, cel putin odata pe an, dar glaucomul la copil necesita investigatii speciale, consultatii speciale. In ceea ce priveste adultul exista doua forme a acestei afectiuni, glaucomul primitiv cu unghi deschis si cel cu unghi inchis care poate debuta prin dureri violente si scaderea brutala a acuitatii vizuale,” ne-a explicat doamna doctor Neacsu.

Aceasta a mentionat si faptul ca: “In acest moment, la noi in tara exista orice tratament topic care este si la nivel mondial, trebuie doar instituit. Tratament optic, tratament chirurgical cu laser si tratament chirurgical clasic.”

Parte a Sectiei de Oftalmologie, Centrul Judetean de Glaucom este o investitie a Consiliului Judetean Braila, in valoare de peste 200.000 euro, iar aparatura este de ultima generatie. Astfel, pacientii pot beneficia aici de tomografii in coerenta optica, tonometrie cu pahimetrie, laser YAG, compimetrie si ecografie oculara. {n ceea ce priveste serviciile medicale oferite, acestea sunt: tomografie retiniana, tomografie nerv optic, masurare, corectie presiune intraoculara, tratament laser YAG, determinare camp vizual, ecografie oculara pol posterior, biometrie oculara.

Seful sectiei de Oftalmologie a Spitalului Judetean Braila a declarat faptul ca: “La Braila, in cadrul centrului judetean de Glaucom, exista o dotare extrem de importanta la nivel superior, aparatura moderna si de ultima generatie ne permite un diagnostic precoce in stadiul infraclinic, in momentul in care pacientul nu cunoaste dupa modificarile generale, nu-si poate da seama ca sufera de aceasta boala, iar aparatura pe care o detinem ne poate permite un diagnostic extrem de precoce si evident adoptarea unui tratament corespunzator, totul avand ca scop mentinerea calitatii vietii pacientilor nostri, a acuitatii vizuale, a conforturilor.

In glaucom nu exista vindecare, dar un tratament instituit precoce, o monitorizare corecta si consecventa a pacientului il face pe acesta sa aiba o calitate a vietii superioara celor care nu primesc tratament. Din acest motiv, demersul facut de oftalmologii braileni in cadrul saptamanii mondiale a glaucomului se doreste a fi un semnal de alarma pentru toti pacientii nostrii, prezentati-va la medicul oftalmolog dupa 40 de ani. Avem tot ce ne trebuie la Braila, avem un centru de glaucom extrem de  performant, chiar cel mai performant din tara cu dotare proprie, asigurata cu spijinul neprecupetit al Consiliului Judetean Braila, astfel incat putem sa-i asiguram pe pacientii nostrii ca le putem asigura o consultatie oftalmologica completa si complexa.”

La nici un an de la inaugurare, numarul pacientilor care au beneficiat de serviciile celor de la Centru de glaucom, din cadrului Spitalului Judetean Braila ajunge la aproximativ 4000 de persoane, multii dintre ei venind chiar din alte judete.

“Acest centru de glaucom si-a primit si girul pacientilor. Intr-un an, nici un an, pe 13 aprilie facem un an de la inaugurarea centrului de glaucom de la Braila, as putea sa estimez un numar de 4000 de pacienti care au trecut pe aici. Dar cum am mentionat anterior, glaucomul nu doare, glaucomul orbeste, si este asemenea unui iceberg cand vedem varful dar ceea ce este in profuzime nu vedem. Sunt insa multi pacientii pe care ii asteptam cu drag pentru a-i diagnostica si trata aici,” a declarat doctor Alina Mihaela Neacsu.

Sectia de oftalmologie de la Braila are o echipa foarte bine alcatuita, formata din sapte medici si personal medical adecvat, iar investitia facuta de Consiliul Judetean Braila, dotarea de la momentul actual certifica faptul ca aceasta sectie se afla undeva in topul oftalmologiei romanesti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-