Published On: vin, Mar 2nd, 2012

S-au inmultit desteptii

Share This
Tags

Curios, dar adevarat! Insusi seful suprem acuza, in vorbe, baietii destepti din electricitate. Se da critic la adresa lor, incrimina in dreapta si-n stanga. Fara efect practic, absolut fara niciun efect!

Ce fac baietii destepti? Fac si desfac! Infiinteaza firme, societati comerciale cu sediile pe la cate o casuta postala din Cipru (spre exemplificare!), cu cate o persoana ca angajat permanent, cu fond social in cuantum de maximum un dolar. Si vine firma in cauza, pe post de investitor strategic, da, dar vine din strainatate, ce mai!

Vine, cum spuneam, se integreaza in lantul profitorilor energetici, se face a cumpara electricitate de la unii, mai pe nimica si o vinde altora pe bani grei. Ce face cu diferenta? Adica cu beneficiul? Il baga frumusel in buzunarul propriu. Ca sa reziste pe piata, presupun ca are grija sa “unga osiile” care trebuie.

Si iata cum infloreste la noi un capitalism absolut benefic, profitabil, care duce la belsug si prosperitate. Pentru cine? Nu pentru bietul contribuabil roman, Doamne fereste! Nu, nu pentru el, platitorul de taxe si impozite, nu, nu pentru el platitorul de facturi supradimensionate, unde? Taman la energia electrica!

S-a ajuns atat de departe cu suveica rostogolirilor de preturi si megawati/ora, incat la bilantula anual se constata ca productia totala de energie este mai mica, in cifre absolute, decat energia vanduta/cumparata. Ca te si minunezi, de unde au aparut, in acte, atatia gigawati?

S-a ajuns acuma, in situatia ca foamea acestor rechini energofagi sa fie atat de crancena, incat pentru a putea fi potolita, se cere urgent majorarea cu cel putin opt procente a pretului kilowatului/ora distribuit populatiei.

Sistemul se pare ca a fost extins si la gaze naturale. Si, de ce nu? Daca se poate, daca este un sat fara caini, o tara a nimanui, o vaca de muls fara stapan.

Tu, platitor onest de taxe si impozite, omul exploatat la sange, traitorul dintr-un amarat de salariu sau dintr-o pensie de mizerie, te intrebi cu amaraciune, nu poate nimeni, in tara asta, sa faca ordine, sa rupa pisica in doua, sa stavileasca jaful asta pe fata? Sau nu se vrea?!

Cica, grangurul ala demis de premier si-a exprimat intentia de a reveni la conducere in electricitate. Cine il poate opri? Banul e mai tare decat autoritatea!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-