Published On: Soare, Mar 11th, 2012

Romania Verde – campanie de impaduriri

Share This
Tags

Ne aflam deja intr-o era a Omului, care poate transforma totul la scara planetara, in bine sau in rau. O vorba spune „Numai atunci cand ultimii copaci vor fi murit, ultimul rau va fi poluat si ultimul peste va fi prins, vom realiza ca nu putem manca bani“.

Clima e in schimbare in Romania. Zone intregi din sudul si estul Romaniei tind sa devina aride pe timpul verilor, iar lucratul pamantului va fi imposibil. Pasunatul excesiv si defrisarile ilegale ameninta sa distruga vegetatia, prevestind o era a desertificarii. Ar trebui sa ne treaca fiori la auzul acestor vorbe.

Sectorul agricol romanesc va suferi din cauza temperaturile neobisnuit de mari, iar ce scapa de canicula e distrus de inundatii. Va suna cunoscut? Pentru a imbunatati situatia exista resurse, solutii, dar mai e nevoie si de hotarari ale factorilor politici. Cea mai eficienta solutie e impadurirea!O campanie masiva de plantat arbori ar rezolva multe din aceste probleme. Padurile absorb o mare parte din apa ploilor torentiale inainte ca inundatiile sa se produca. Ce alta cale mai buna ar fi pentru retinerea apei, decat copacii? E nevoie urgenta de extinderea fondului forestier prin impaduriri si regenerarea suprafetelor exploatate. Arborii se planteaza doar in zonele montane si de deal.

Trebuie sa avem paduri si in zonele joase, la campie, unde inainte erau paduri. Masurile trebuie sa fie urgente. Perdele de protectie alcatuite din arbori pot fi plantate de-a lungul campurilor, avand un rol dublu: absorbtia apei din precipitatiile in exces si protectia impotriva vantului,viscolului,si, in plus, produc oxigen. Pe deasupra, mai sunt si frumosi.

Arborii sunt si o sursa de venit nu numai din vanzarea lemnului, ci si din exploatarea pomilor fructiferi , care ar putea constitui o baza pentru noi afaceri, cu un mare impact pozitiv si asupra mediului. O campanie majora de plantat arbori ar face posibila si angajarea fortei de munca pe termen scurt (plus profituri pe termen mediu) pentru locuitorii de la tara. Trebuie sa ne preocupe problema padurilor, iar cei din mediul politic sa ia urgent masuri. Domnilor primari, haideti la impadurit! Iar padurarii sa se ingrijeasca de pepiniere, nu sa le lase in paragina, asa cum se intimpla cu unele

din Valcea, de exemplu! Va place primavara? Va plac copacii inverziti, infloriti? Va place sa respirati aer curat, sa stati la umbra lor? Incepe sezonul de plantari! Mergeti si saditi un copac. Oriunde: in fata blocului, la curte, la tara, in parcuri. Conteaza! Eu voi merge la actiuni de plantari cat de curand! Japonezii nu vor veni sa ne planteze!

Comentarii

comentariu

About the Author

-