Published On: lun, Mar 5th, 2012

Romania o posibila sursa de gaze pentru Europa

Share This
Tags

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, ca in 2015-2017 se estimeaza ca va incepe exploatarea zacamantului de gaze din Marea Neagra, moment de la care Romania va putea fi independenta energetic.

“S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare. Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde. Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze. Romania are perspectiva independentei energetice totale. Daca si celelate patru-cinci zacaminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similara, Romania poate fi o sursa de gaze nu doar pentru ea, ci si pentru alte tari din Europa”, a declarat Traian Basescu.

Basescu a mai afirmat ca romanii nu trebuie sa se astepte ca exploatarea zacamantului din Marea Neagra sa inceapa imediat pentru ca sunt necesare prospectiuni.

El a aratat ca exploatarea zacamantului de gaze va incepe “undeva in 2015-2017″, iar de la acel moment Romania va putea fi independenta energetic.

“Exploatarea va incepe dupa ce vor fi incheiate toate prospectiunile si, probabil, din 2015, 2016, 2017, Romania poate fi independenta deplin din punct de vedere energetic”, a spus Basescu.

Intrebat despre vizita pe nava s-a declarat impresionat: “Nu atat din punct de vedere al echipamentelor de navigatie, ci al echipamentelor pentru forare, pentru tinerea navei pe timp de furtuna. Este o nava care se poate compara cu ceea ce ati vazut in Star Trek”.

Presedintele Traian Basescu a vizitat, luni, nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.

In 22 februarie, OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-