Published On: vin, Mar 2nd, 2012

Religia si informatica, noutatile clasei pregatitoare

Share This
Tags

Ministerul Educatiei a facut public curriculumul pentru clasa pregatitoare, dupa care vor invata copiii care vor fi inscrisi anul acesta, micutii urmand sa invete, pe langa materiile de baza, si religia si calculatorul.

Programa conceputa de Ministerul Educatiei va cuprinde Dezvoltare personala, Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, Tehnologii de informare si comunicare, Educatie fizica si sport, Arte vizuale si lucru manual, fiind conceputa astfel incat in centrul preocuparilor cadrului didactic sa se afle dezvoltarea copilului.

Desi Ministerul Educatiei sustine ca nu exista o diferenta majora intre grupa pregatitoare de la gradinita si clasa pregatitoare, totusi, copiii sunt obligati sa vina la scoala patru ore pe zi, in caz contrar incasand absente.

Pe langa disciplinele de baza – limba romana, matematica, cunoasterea mediului sau muzica si miscare, copiii vor studia religie si jocul cu calculatorul. La ora de religie saptamanala, copiii vor invata rugaciuni precum „Toti, cu inima curata”; „Doamne, Doamne, ceresc Tata”, texte biblice, colinde, precum „Astazi S-a nascut Hristos”, „Steaua sus rasare”, „Trei pastori”, „Am plecat sa colindam”, “Viflaime, Viflaime”, sau cantari religioase, cum ar fi „tie, Doamne” sau Troparul Invierii Domnului.

“Profesorul poate organiza vizite la biserica cu elevii cu diferite ocazii si scopuri: pentru participarea si observarea anumitor slujbe bisericesti; pentru a primi Sfanta Impartasanie; pentru discutii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza in comun diferite evenimente importante pentru comunitate”, precizeaza documentul elaborat de Ministerul Educatiei.

Una dintre ratiunile introducerii acestei materii in programa pentru clasa pregatitoare este aceea ca “rolul religiei la varstele mici este recunoscut si sustinut de teoreticienii si practicienii din domeniul educatiei, care evidentiaza importanta educatiei religioase in formarea propriei identitati a elevilor, aspectele legate de credinte si convingeri fiind un element important al acesteia”.

Aceasta propunere a Ministerului Educatiei se adreseaza copiilor de religie ortodoxa, pentru celelalte culte, urmand a fi definitivate alte programe, ghidate dupa principii similare.

Pentru limba romana, programa prevede ca, in timpul afectat acestei discipline, copiii sa faca jocuri de dictie, sa invete poezii, cantece si ghicitori, dar si semnele grafice.

Educatia pentru societate este o alta disciplina de baza la clasa pregatitoare. Copiii invata cum sa se comporte, dar si sa ii respecte pe cei din jur.

La matematica si cunoasterea mediului, elevii invata sa calculeze, dar si sa descopere fenomenele naturii.

Orele de muzica, educatie fizica si lucru manual au fost dintotdeauna preferatele copiilor.

In programa elaborata de Ministerul Educatiei, se regaseste in gama de optionale de la clasa pregatitoare si studiul calculatorului. Ministrul Catalin Baba este convins ca noua lege a educatiei este solutia pentru un invatamant de calitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-