Published On: vin, Mar 9th, 2012

Reintregirea salariilor, sloganul electoral al presedintelui. Guvernul tace malc.

Share This
Tags

Socotesc ca reintregirea veniturilor salariale ale bugetarilor, la nivelul din 1 iulie 2010 este un act de justitie sociala si de minim respect la adresa unor categorii profesionale. Cu atat mai imoral este sa te joci cu sperantele oamenilor, sa promiti, atunci cand stii ca nu te poti tine de cuvant.

Nu inteleg de ce despre ipoteticele majorari de salarii vorbeste presedintele Romaniei, care nu are niciun fel de atributii in acest sens, si nu Guvernul. Pozitia in care se pune premierul prin discretia absoluta in legatura cu teme esentiale, de la chestiunea salariilor si pana la Tratatul de stabilitate, risca penibilul.

O declaratie privind reintregirea salariilor cand toate datele primelor luni arata ca nu vor fi resurse suplimentare necesita explicatii pe care, totusi, niciun oficial nu le da. Iata care sunt auspiciile nefavorabile pentru o atare decizie:

a)capacitatea economiei de a genera venituri bugetare este limitata. Chiar in conditiile in care, in anul 2011, PIB real a depasit cu 30 mld lei PIB prognozat, veniturile bugetare nu au crescut, coborand la aproape 31% din PIB.

b)cresterea economica pe anul 2012 a fost revizuita in minus, ceea ce, daca devine realitate, obliga la taierea a cel putin un miliard de lei din cheltuielile bugetare.

c) situatia bugetului , pe primele doua luni, nu este incurajatoare. Daca in luna ianuarie am avut excedent, datorita faptului ca noua lege bugetara nu intrase in aplicare, in luna februarie deficitul este relativ mre pentru aceasta perioada.

d) cheltuielile cu dobanzile e posibil sa fie  mai mari decat cele prevazute.

e) conditiile internationale nu ne avantajeaza.

Presedintele nu explica modul in care o astfel de crestere salariala poate fi posibila, din punct de vedere legal. Iata ce spune Legea responsabilitatii fiscale:

„Art. 9 (2) Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare. »

Cu alte cuvinte, pentru a majora veniturile salariale cu 10% de la 1 iunie (cam cat ar trebui ca sa reintregesti salariile), trebuie sa reduci personalul cu cca 6%, ceea ce inseamna, pentru Romania, sa dai afara, pana la 1 aprilie a.c. cam 70 000 de persoane. Asa ceva este imposibil. Sau daca asta e maniera in care Guvernul vrea sa majoreze salariile, atunci cred ca salariatii insisi ii vor spune sa se lase pagubas. Nici un oficial nu prezinta cifre privind impactul bugetar. Un calcul aproximativ arata ca reintoarcerea la nivelul drepturilor banesti din iunie 2010, in conditiile reducerilor de personal (care, insa, au afectat salariati cu venituri foarte mici), a anularii unor drepturi, cum ar fi al treisprezecelea salariu, primele de vacanta sau tichetele cadou,  arata ca e nevoie, totu;i, de cel putin 1 miliard de euro pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2012.

Guvernul nu ne spune cat de coerenta este masura reintregirii salariilor cu cea privind intrarea, incepand cu 1 ianuarie 2013, sub incidenta prevederilor Tratatului de stabilitate, anume a unui deficit structural de maximum 0,7%.

Privita din perspectiva tuturor acestor considerente, declaratia presedintelui Romaniei pare lipsita de seriozitate. Asteptam provincia, adica Guvernul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-