Published On: lun, Mar 5th, 2012

Rabdarea

Share This
Tags

“Cu rabdarea treci marea” sau “capul plecat, sabia nu-l taie”, sunt vorbe din folclor, ziceri de intelepciune populara, care nu fac altceva decat sa indemne la prudenta, la rabdare, la calm si acceptarea unui dat pe care vointa individuala nu are cum sa-l preschimbe.

In adevar, poporul roman s-a dovedit, de-a lungul istoriei deosebit de rabdator. A acceptat pe romani sa-i cucereasca meleagurile; a platit biruri otomanilor. Mai incoace, s-a perpelit sub cizma sovietica. Acum se ploconeste la Occident, ii face pe plac isi calca in picioare independenta si neatarnarea, face serj la comanda celor cu bani.

Toate acestea “rabdari prajite” merg mult mai profund. Romanul inghite (cu noduri!) toate masurile de austeritate care i se impugn, accepta sa fie calcat in picioare, ba cateodata calcat de-a binelea sub roti auto fitoase si detinute de potentati ai zilei ori imbogatiti peste noapte.

Stai si te intrebi daca sunt normali la cap? De unde le vine rabdarea asta fara de margini? Ba mai exista unii moderatori TV care se intreaba, pe drept cuvant, maI oameni buni, inseamna ca, la nivel individual nu se manifesta nicio criza financiara! }i aparentele chiar catre o asemenea concluzie ne indreapta!

De Sarbatori, super magazinele sunt luate cu asalt. Cumpara romanii ca apucatii, parca vine sfarsitul lumii. De masini ce sa mai vorbim, nu mai are loc pietonul pe unde sa mai intoarca de hazul lor. Aere conditionate, cat cuprinde, centrale termice individuale, n-ai loc de ele.

Si ma intorc si zic, daca tot o duce romanul atat de bine, daca efectele crizei mondiale tot nu l-au afectat, daca se lafaie si-i iese limba de-un cot de caldurica, atunci nu s-ar cuveni sa-i se mai dea olecuta peste bot? Ia pofteste, dragule si plateste mataluta niste taxe si impozite, sa te suture, ia mai scoate niste parale in plus pentru toate alea, incepand cu carburanttii ca de la ei pornesc toate nu-i asa?!

Sa vada si “iubitii” nostri conducatori cam cat de rabdatori sunt romanasii! Pai nu de aia se spune “cu rabdarea treci marea”?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-