Published On: mie, Mar 28th, 2012

Prevenirea traficului de fiinte umane

Share This
Tags

Politistii din cadrul compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii si reprezentantii Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galati s-au intalnit cu elevii Colegiului Economic „I. Ghica” din Braila.

In cadrul proiectului educational „Extemporal la dirigentie”, initiat de Colegiul Economic „I. Ghica” Braila, a fost organizata o dezbatere care a avut ca scop informarea si prevenirea situatiilor in care, in special, fetele ar putea deveni victime ale traficului de fiinte umane.

Traficul de fiinte umane este o activitate care presupune organizarea unor retele ce opereaza intern si international. Aceste structuri ofera victimelor sprijin material pentru transport si pentru perfectarea documentelor necesare calatoriei, un anume tip de securitate si resurse minime de subzistenta pe toata durata sederii lor in tara de destinatie, acolo unde sunt exploatate.

Elevele au aflat ca traficul de fiinte umane reprezinta o forma de sclavie moderna in care victimele sunt exploatate fie sexual, fie prin munca ilegala si fortata, prin obligarea la cersetorie,  la savarsirea de infractiuni etc.

Adolescentelor li s-a explicat ca traficantii se folosesc de persoane care recruteaza victimele si care, de cele mai multe ori, sunt persoane din anturajul acestora: prieteni, vecini, rude, iubitul/iubita sau chiar parintii. Cele mai cunoscute modalitati de recrutare sunt propunerile directe facute de persoane fizice (de cele mai multe ori in localuri de divertisment- baruri, cluburi, discoteci) sau prin „retele particulare” (in familie sau in cercul de prieteni).

De asemenea, victimele pot sa fie ademenite prin intermediul agentiilor de selectie si plasare a fortei de munca, agentii de modelling, matrimoniale sau de turism. Frecvente sunt si ofertele de munca false de pe internet sau din mass-media, oferte privind studiile sau chiar casatoriile in strainatate. Traficantii nu exclud nici modalitatile cu impact psihologic ridicat precum rapirea si sechestrarea de persoane.

Politistii au mai subliniat faptul ca victimele traficului de persoane sunt considerate marfuri ce pot fi cumparate si vandute, care sunt fortate sa munceasca, majoritatea in industria sexului, in sectorul agricol sau in ateliere clandestine pentru salarii infime sau pentru nimic, si ca traficantii obliga victimele sa returneze „ajutorul financiar” pe care l-au primit- sume care permanent cresc, la care se adauga dobanda si cheltuielile vietii de zi cu zi, astfel incat victimele intra intr-un sistem al falselor datorii, din care nu mai pot scapa.

Activitatea s-a adresat in special fetelor, insa baietii prezenti in sala au inteles ca victimele traficului de fiinte umane nu sunt numai fetele, ci si barbatii si chiar copiii din toate mediile sociale, pe care infractorii ii obliga sau ii pacalesc cu promisiuni false, implicandu-i in situatii pe care ulterior nu le mai pot controla. De obicei, victimele provin din familii sarace, dezorganizate, sunt persoane tinere si foarte tinere fara perspective profesionale sau personale, care isi doresc independenta financiara si care cred cu mare usurinta in povestile de succes auzite la persoane cu experienta in diverse activitati in afara tarii, fiind gata sa-si asume riscurile unei deplasari in strainatate.

Adolescentele prezente la intalnire au aflat ca mirajul castigurilor materiale obtinute rapid si fara mari eforturi se transforma  intotdeauna intr-un cosmar si au identificat o serie de factori de risc care pot conduce la transformare a lor in victime sigure ale retelelor de prostitutie, intelegand care sunt consecintele unui astfel de mod de viata, care afecteaza profund intreaga personalitate a victimei, fiind sfatuite sa manifeste prudenta, mai ales in cazul in care, mai tarziu vor dori sa lucreze in strainatate. Informarea temeinica si corecta, precum si adoptarea unor atitudini preventive sunt cele mai sigure modalitati de a evita o serie de situatii neplacute care pot influenta negativ intreaga existenta a unei persoane care ajunge sa fie victima a traficului de persoane.

Intalnirea a fost interactiva si deosebit de interesanta, demersul cadrelor didactice de la Colegiul Economic „I. Ghica” de a promova educatia in randul adolescentilor fiind sustinut de Inspectoratul de Politie Judetean Braila prin organizarea unor noi intalniri cu elevii care vor avea ca teme: conduita rutiera pe drumurile publice, prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, utilizarea in siguranta a internetului s.a.

Comentarii

comentariu

About the Author

-