Published On: vin, Mar 2nd, 2012

Presa…colorata

Share This
Tags

Parca e un blestem pe capul bietilor romani. Nu-i mai scapa nimeni de propaganda desantata, scarboasa, gretoasa de-a binelea.

Cei trecuti de o anumita varsta isi amintesc de “scanteia”, colorata in rosu sangeriu, flancate de secera si ciocanul imbarligate. N-o cumparam! N-aveam de ce! Deversa de laude, adulari ale celui mai…, ale celei mai…. Era impanata cu maretele realizari ale epocii de aur. Te speriai de productiile agricole record. Cum comenta atunci o televiziune moldoveneasca, probabil se adaugau, la cantitatile respective, si greutatea vagoanelor in care erau transportate.

Nu cumparam Scanteia, chiar daca era ieftina. M-am strecurat, cu discretie, minteam la intrebarea activistilor de partid ca am abonament lunar. Caci, in adevar, se porneau campanii de verificare si informare privind masura in care se citeste ziarul partidului unic.

Trec usor peste faptul ca prin anii cincizeci, presa de partid se lectura de catre cadre didactice in asa-numitele case de citit, in prezenta unui auditoriu adus cu anasana. Ba se si afisa foaia aia la gazeta de perete. Am crezut, in naivitatea mea, ca in democratie vom scapa de manipularile ordinare ale mass-mediei. Am sperat intr-o presa libera de servituti. Am idealizat libertatea de expresie! Cata naivitate, cata prostie!

Timpul trece (era sa zic si “leafa merge”!) si se constata ca nu s-a schimbat nimic. Bad a, iertati dumneavoastra, s-a schimbat, anume culoarea. S-a renuntat la rosu sangeriu, s-au abandonat secera si ciocanul, dar s-a trecut la culori mai pastelate, dintre care portocaliul domina acum un numar destul de mare de publicatii. Ba, de ce sa n-o spunem, am avut senzatia ca mi s-a defectat culoarea ecranului TV. Pe unele canale predomina portocaliul. Cat pe ce sa duc aparatul la depanat.

Numai ca, vedeti dumneavoastra, bietul televizor nu avea nicio defectiune, culoarea aia predominanta venea de la emisie. Cu alte cuvinte, posturile TV sunt defecte, tiparnitele unor publicatii sunt defecte. Acolo trebuie intervenit!

Tot am o anume nemultumire. Daca, sa zicem, ma supara culoarea ecranului de pe un anumit canal, butonez telecomanda, trec pe Animal Planet, macar acolo stiu sigur ca viata necuvantatoarelor nu-i colorata in portocaliu. Cat despre ziare, remediul este si mai simplu! Nu le cumpar! La fel ca si cu Scanteia!

Lasand de-o parte gluma, corul aplaudacilor de profesie, chit ca se ocupa de Putere, chit ca de Opozitie, are un singur scop, manipularea constiintelor. Deci, jos manipularea! Mai lasati-ne, fratilor, sa gandim si cu capul nostru!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-