Published On: lun, Mar 19th, 2012

Politica, intre burlesc si grotesc

Share This
Tags

Suntem, in politica romaneasca, intr-un perpetuum comic, dar ajuns la limita dintre grotesc si burlesc. Dovada cea mai peremptorie o da insusi presedintele tarii, ale carui preocupari starnesc, prin asocieri involuntare, rasete de-a dreptul homerice. „ Cat de grea e Elena Udrea?” se intreaba acest presedinte, duminica seara, intr-un interviu la televiziunea B1 si noi nu putem sa-l ajutam in nedumeririle sale.

Mai spune presedintele ca i-a propus lui Victor Ponta sa preia, in luna ianuarie, functia de prim ministru. Asta e tare de tot. Adica Victor Ponta nu e bun de candidat la prim ministru in conditiile in care USL ar castiga alegerile cu peste 50%. In schimb e bun de candidat cand are, in Parlament, o majoritate ostila! Aceasta logica este atat de intoarsa, incat ar trebui sa stam in cap pentru a putea spera sa intelegem ceva.

Problema nu mai e, de mult, ce spune presedintele. Problema e ca noi pierdem vremea luandu-l in serios si comentand. Dandu-i merite dintre cele mai imbatabile si mai oculte. Atribuindu-i abilitati strategice si tactice  demne de tratatul lui Clausewitz. El arunca astfel de nostimade, apoi se duce acasa si se amuza uitandu-se la noi cum intoarcem declaratiile lui, spuse adesea in dorul lelii, pe toate partile. Cand vede ca pe romani ii apuca, iarasi, grijile pentru ziua de maine, mai da un interviu si ne da de lucru. Ca la rugby, arunca mingea in teren si ceilalti, oameni politici, analisti si jurnalisti, se reped, opintindu-se ca la gramada.

In februarie am avut 1 euro pe locuitor investitii straine. O fetita a murit, cazand in haznaua scolii. Bolnavii de cancer si-au strigat dramatic durerile ce nu puteau fi, din lipsa medicamentelor, domolite. Facturile la energie, in multe localitati, au urcat in ritm ametitor. Afacerile nu pornesc si locuri de munca nu se gasesc. Suntem la coada cozii in Uniunea Europeana si reducerea decalajelor fata de tarile europene dezvoltate ramane o iluzie. Dar noi avem alte probleme. Daca Basescu i-a propus sau nu lui Ponta sa-l faca premier, dar nu atunci cand vrea poporul, ci atunci cand vrea el, si daca propunerea a fost facuta serios sau in bascalie. Si, fireste, cat de grea e doamna Udrea. Dumnezeu nu e nedrept. Daca nici noi n-avem ce meritam, atunci n-are nimeni.

Comentarii

comentariu

About the Author

-