Published On: mar, Mar 27th, 2012

Lansarea platformei europene pentru adaptarea la schimbarile climatice

Share This
Tags

Platforma europeana pentru adaptarea la schimbarile climatice (CLIMATE-ADAPT), un instrument web interactiv privind adaptarea la schimbarile climatice, a fost lansata online, la sediul Agentiei Europene de Mediu (AEM) din Copenhaga. La lansare au participat Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, alaturi de Ida Auken, ministrul mediului din Danemarca si de Jacqueline McGlade, directorul executiv al SEE.

Platforma europeana pentru adaptarea la schimbarile climatice este o platforma accesibila publicului, disponibila pe internet (http://climate-adapt.eea.europa.eu/), conceputa pentru a sprijini factorii de decizie politica la nivel european, national, regional si local la elaborarea masurilor si politicilor de adaptare la schimbarile climatice. Adaptarea inseamna o anticipare a efectelor adverse ale schimbarilor climatice si luarea unor masuri adecvate pentru prevenirea sau reducerea la minimum a daunelor pe care le pot cauza acestea.

Platforma CLIMATE-ADAPT a fost elaborata cu sprijinul comunitatii europene a oamenilor de stiinta si a factorilor de decizie politica si va permite utilizatorilor sa acceseze, sa difuzeze si sa integreze informatii cu privire la schimbarile climatice preconizate in Europa, gradul de vulnerabilitate a regiunilor, tarilor si sectoarelor, in prezent si in viitor, informatii cu privire la activitatile si strategiile de adaptare la nivel national, regional si international, studii de caz privind adaptarea si optiuni potentiale de adaptare in viitor, instrumente online care sprijina planificarea in vederea adaptarii, proiecte de cercetare, documente orientative, rapoarte, surse de informare, linkuri, stiri si evenimente legate de adaptare.

Comisarul Hedegaard a declarat: „Acesta poate fi un instrument extraordinar care sa ii ajute pe factorii de decizie sa aleaga cele mai bune solutii in interesul cetatenilor. Nu reusim sa comunicam in mod corespunzator cele mai bune practici, si nici informatiile despre ceea ce NU trebuie facut. Acest nou instrument interactiv va spori eficienta eforturilor noastre”.

Efectele schimbarilor climatice reprezinta importante amenintari sociale, de mediu si economice pentru comunitatea europeana si pentru cea mondiala. Fenomenele meteorologice mai frecvente si extreme – ploile si inundatiile, canicula si seceta – cantitatea redusa de zapada, cresterea temperaturilor si a nivelului marii vor afecta din ce in ce mai mult mijloacele de subzistenta, productia alimentara, aprovizionarea cu energie, infrastructura, ecosistemele – pe scurt, societatea in ansamblul sau. Potrivit estimarilor Munich Re, canicula din vara anului 2003 a cauzat agriculturii, zootehniei si silviculturii din UE pierderi de 10 miliarde EUR din cauza efectului combinat al secetei, al stresului provocat de caldura si al incendiilor.

In cadrul studiului PESETA, realizat de Centrul Comun de Cercetare al UE, s-a estimat ca, daca nu se incearca adaptarea la schimbarile climatice si daca schimbarile climatice care, potrivit previziunilor, vor avea loc in anii 2080 s-ar produce in prezent, daunele anuale pentru economia UE s-ar ridica la 20‑65 miliarde EUR. Având in vedere aceste riscuri, trebuie sa luam masuri urgente pentru a ne asigura ca societatea in care traim este in masura sa se adapteze la consecintele schimbarilor climatice, prin atenuarea efectelor negative ale acestora si prin valorificarea oportunitatilor favorabile. Exista tot mai multe dovezi cu privire la beneficiile economice ale masurilor de adaptare: in prezent, daunele economice anuale produse in UE numai de inundatii se ridica la aproximativ 6,4 miliarde EUR si, potrivit proiectului ClimateCost din cadrul PC7, se preconizeaza ca vor creste de mai multe ori pâna in 2050. Aceste daune ar putea fi evitate prin masuri de adaptare, cu doar o mica parte din costurile pe care le presupun.

Pentru a se putea lua deciziile necesare in ceea ce priveste modul optim de adaptare, este esential sa se permita accesul la date fiabile referitoare la impactul probabil al schimbarilor climatice, la aspectele socio-economice conexe si la costurile si beneficiile diverselor optiuni de adaptare. Cartea alba privind adaptarea la schimbarile climatice a Comisiei din 2009 a evidentiat faptul ca lipsa de cunostinte reprezinta un obstacol major pentru elaborarea cu succes a unor raspunsuri in materie de adaptare la schimbarile climatice.

Etapele urmatoare

Platforma CLIMATE-ADAPT va fi gazduita si administrata de Agentia Europeana de Mediu din Copenhaga. Ea va contribui la realizarea bazei de cunostinte necesare pentru a sprijini elaborarea unor politici de adaptare bazate pe date concrete. Contributia sa va fi utilizata la elaborarea unei strategii de adaptare cuprinzatoare a UE pe care Comisia intentioneaza sa o adopte la inceputul anului 2013, cu scopul de a raspunde necesitatilor statelor membre, ale organizatiilor transnationale si ale partilor interesate de la nivel local cu actiuni corespunzatoare la nivelul UE.

Comentarii

comentariu

About the Author

-