Published On: mie, Mar 21st, 2012

In cazul contractelor cu Hidroelectrica, concluzia MInisterului Justitiei e data la secret!

Share This
Tags

Am asteptat cu sufletul la gura rezultatul cercetarilor pe care Ministerul Justitiei trebuia sa le faca pana in data de 23 februarie a.c. cu privire la posibilitatea rezilierii contractelor unor intermediari privati de energie electrica incheiate direct cu Hidroelectrica, in anul 2010, prin ignorarea bursei de energie. Astazi, dupa o luna de intarziere, aflam ca rezultatul e sublim, dar lipseste cu desavarsire. Iata declaratiile ministrului justitiei:

Ministerul Justitiei a facut o “analiza foarte minutioasa” a contractelor cu “baietii destepti” din energie, iar concluziile au fost inaintate premierului, a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, in baza acestor concluzii au avut loc discutii intre Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei. “Solutiile finale vor fi prezentate de premier la momentul la care acesta va considera potrivit, in raport de strategia sau tactica Guvernului de a rezolva aceasta chestiune”, a spus Predoiu adaugand ca in baza analizei “vom putea sa ne desfasuram interesele corespunzator”.

Ce vrea sa insemne asta? Ca raspunsul e secret?!? Sa spunem lucrurilor pe nume: aceste contracte au fost reinnoite de Guvernul PDL, in urma unei premeditari, anume prin modificarea unor ordine de ministru valabile in timpul mandatului meu, in perioada 2006 – 2008, care interziceau reinnoirea acestor contracte.  Guvernul PDL a reinnoit, in anul 2010, pentru o perioada de inca opt ani, contacte care urmau sa expire in 2012. Cantitatile de energie electrica aferente acestor contracte, pe perioada celor opt ani, se ridica la sume de ordinul a 2-3 miliarde de euro. Avantajele oferite intermediarilor sunt de multe sute de milioane de euro. Nu ma intrebati care a fost argumentul ascuns al reinnoirii acestor contracte, pot doar sa va spun ca ele aduc pagube enorme statului roman, de ordinul multor sute de milioane de euro.

Dupa opinia mea, Ministerul Justitiei a ajuns la concluzia ca respectivele contracte au fost asa de bine facute de firmele private si asa de prost facute de statul roman, incat nu pot fi reziliate. Daca ar fi existat o minima sansa de a fi reziliate, ministrul justitiei ar fi spus-o. Guvernul incearca acum, prin negocieri, sa indulceasca termenii contractelor. si asta nu pentru ca i-ar pasa de interesul romanesc ori de ce spunem noi, ci pentru ca asa a cerut FMI, anume ca pana in 15 februarie 2012 (termenul, cum vedeti, e depasit)  termenii contractelor sa fie renegociati. Maniera prin care romanii nu trebuie sa stie ce se intampla cu companiile statului decat atunci cand primul ministru socoteste necesar e cel putin stranie.

Reamintesc, pe aceasta cale, presedintelui Romaniei ca nu si-a cerut scuze pentru ca m-a acuzat in mod mincinos ca as fi semnat, in secret (!?), asemenea contracte in vremea cand eram ministrul economiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-