Published On: lun, Mar 5th, 2012

Guvernul pus sa nu faca nimic

Share This
Tags

Mi-e greu sa gasesc elementele care definesc identitatea acestui Guvern. A trecut aproape o luna si nu pot, inca, sa fac diferenta dintre Guvernul pe care il avem si unul, sa zicem, care a cazut in urma unei motiuni de cenzura si continua sa gireze treburile curente pana la investirea adevaratului Guvern.

Ca tot vorbim de investire. Discursul primului ministru in fata Parlamentului nu a starnit niciun fel de dezbateri. Toate comentariile ce s-au focalizat pe procedura de investire au avut ca subiect discursul lui Victor Ponta si nicidecum pe cel al lui Mihai Razvan Ungureanu. De atunci incoace, discursurile primului ministru, redactate cu grija si citite, ori declaratiile precaute in fata presei nu au avut niciun ecou. Ele au fost corecte, atat politic cat si gramatical, nu au indignat si nici nu au entuziasmat.

Primul ministru si-a primit membrii cabinetului in plic, asa cum primeste, in filmele americane, judecatorul sentinta din partea juratilor. Macar acolo judecatorul poate, apoi, sa stabileasca, functie de sentinta, anii de detentie. Primul ministru Ungureanu a primit o lista de ministri dintre care  pe unii nici macar nu ii cunostea iar pe altii mai bine nu-i cunostea. A primit un program de guvernare format, pe jumatate, din fraze preluate din programul anterior, din truisme si lozinci, iar pe jumatate din laude la adresa lui Emil Boc si a echipei sale. Ungureanu da sentimentul unui ostatec pus, de catre rapitorii sai, sa pozeze pentru ca sa se stie ca este teafar.

Suntem intr-un an dificil, asezat la o rascruce. Fie putem relansa economia romaneasca, aflata intr-o extrem de firava impleticire, fie putem sa ne reintoarcem catre stagnare, daca nu chiar catre recesiune. Un Guvern slab nu va putea respecta tintele bugetare, si asa deosebit de ambitioase si nu va fi atractiv pentru investitorii straini. Va putea, doar, sa fie pe placul organismelor financiare internationale, ceea ce, cum am invatat din anii trecuti, e mai degraba un pericol decat o sansa pentru Romania.

Observati ca Guvernul actual e atent, mai degraba, la temele internationale decat la dezbaterea interna. El este mai preocupat sa dea bine si sa nu greseasca, decat sa aiba initiative. Chiar si atunci cand ele exista, initiativele sunt lipsite de consistenta. Cum e, de pilda, solicitarea primului ministru ca in doua luni veniturile bugetare sa sporeasca cu 2 miliarde de euro din reducerea evaziunii fiscale. Cu acelasi mod de administrare si cu aceiasi oameni, aceasta dorinta e iluzorie.

Romania nu poate sa-si permita luxul unui astfel de Guvern. Raspunsul la protestele din luna ianuarie este inconsistent. Un Guvern pus sa nu faca nimic este, atunci cand lucrurile merg de-a berbeleacul, la fel de pagubos ca un Guvern care face greseli.

Comentarii

comentariu

About the Author

-