Published On: mie, Mar 14th, 2012

Europa supravietuieste, Romania saraceste

Share This
Tags

Cea mai importanta predictie pentru anul 2012 este ca Uniunea Europeana si moneda Euro vor supravietui, iar criza financiara din Europa se va stabiliza, nu inainte insa de a se agrava in unele state.

Forta determinanta din spatele acestor lucruri va fi insa una eminamente politica, nu economica. Asadar, Germania isi va folosi pozitia economica si financiara superioara pentru a modifica regulile zonei euro in avantajul propriu, care din fericire este cel al stabilitatii. Este pana la urma normal ca cine plateste, comanda si meniul. Iar din toata aceasta poveste Germania va iesi mai puternica si, odata cu ea, Uniunea Europeana. Sa vedem si cum si, mai ales, care va fi efectul acestor schimbari asupra Romaniei?

Tinta acestui efort de reformare este de a impune un control financiar strans asupra cat mai multor state europene cu putinta, atat la nivel interguvernamental, cat si al constitutiilor nationale. Exemplul in acest sens il reprezinta recentul Pact Fiscal European, semnat la inceputul lunii martie de 25 din cele 27 state membre UE, fara Marea Britanie si Cehia.

Sa discutam in cunostinta de cauza si sa vedem ce prevede acest Pact? Limitarea deficitului bugetar total la 3%, introducerea obligativitatii unui deficit structural de maximum 0,5% din PIB,  respectiv 1% pentru tarile cu datorie sub 60% din PIB. Si, cel mai important, penalitati de pana la 0,1% din PIB in caz de depasire.

Renuntarea la o mare parte din autoritatea bugetara a unui stat reprezinta cea mai mare sacrificare a suveranitatii nationale de la infiintarea Comunitatii Economice Europene in 1957.

Dar acest lucru se va intampla, si asta din mai multe motive, dintre care cel mai important tine de faptul ca schimbarile politice mari au loc doar cand sunt determinate de amenintari si mai mari, cum este actuala criza a datoriilor suverane, care poate duce la imposibilitatea sustinerii unei monede unice europene.

In ordinea importantei lor, o sa enumeram celelalte motive pentru care, credem noi, Uniunea Europeana va suferi in 2012 cea mai mare transformare din istoria sa, si asta impinsa de la spate de autodeterminatii germani.

Primul consta in faptul ca, in 2012, exista foarte putine state din UE care au alegeri programate (Franta, Slovacia, Slovenia, Romania), ceea ce ne indica faptul ca foarte putini cetateni vor fi consultati pe aceasta tema, lucru ce creste semnificativ sansa aprobarii Pactului in parlamentele nationale.

Doi, este nevoie doar de aprobarea a 12 state – si nu de toate 25 – pentru ca acest acord sa intre in vigoare si sa inceapa sa-si faca simtite efectele.

Trei, aprobarea unui asemenea tratat de catre parlamentele nationale va dura luni bune, timp in care liderii nationali vor putea vorbi despre avantajele aderarii la pact, lasand astfel  modificarea constitutiilor nationale pentru sfarsitul lui 2012 sau chiar in 2013.

Patru, Germania va recurge la presiuni economice pentru a-si duce la indeplinire planurile si pentru a se asigura ca nu-si pierde banii, ci, mai mult decat atat, ca ii investeste.

Asadar, asa cum cancelarul german Angela Merkel si-a folosit influenta pentru a schimba guvernele Italiei si Greciei cu birocrati de la Bruxelles, tot asa va actiona si cand va fi vorba sa determine unele state UE mai reticente la reforme, tinand cont de faptul ca cea mai mare piata de export pentru majoritatea tarilor europene este Germania.

Criza financiara are doua aspecte: cea a Crizei Datoriilor Suverane, a statelor care se imprumuta la costuri din ce in ce mai mari pana nimeni nu mai e dispus sa le dea bani, si cea a Bancilor Europene, care au imprumutat masiv guvernele si de care depinde si functionarea firmelor si economiile populatiei.

In ciuda acestor pericole, asa cum am afirmat si la inceputul acestei analize, moneda Euro nu va cadea, o data, pentru ca Pactul fiscal a fost semnat deja la Bruxelles, si doi, pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va arunca pe pietele secundare 20 de miliarde de euro pe saptamana pentru a ajuta guvernele sa emita bonuri de trezorerie usor vandabile, aprovizionand totodata bancile cu lichiditati, multe aflate deja in pragul insolventei.

Direct spus, in ciuda faptului ca in 2012 in multe state vor exista greve generale, in altele alegerile sau manifestatiile de strada, cum a fost cazul Romaniei, vor schimba guverne si vor mai tempera astfel mania populatiei, semnarea Pactului fiscal si deci renuntarea la o mare parte din puterea bugetara si, implicit, din suveranitate, va duce Uniunea Europeana intr-o alta perioada a istoriei sale, mai aproape de Statele Unite ale Europei, adica de o unitate a guvernarii.

Lucrul acesta va face dintr-un stat slab international precum Romania, unul mai ambitios pe termen lung,  si din guverne corupte, din nou ca cel pe care il avem astazi, mai respectuos cu banii publici. Nimic despre imbunatatirea vietii romanului, dimpotriva, daca se recurge la pomeni electorale, asa cum este prefigurat sa se intample de la 1 iunie in cazul bugetarilor, trebuie ca acest lucru sa se faca din crestere economica sau alte surse interne, si nu din imprumuturi externe.

Si aici se termina din pacate ajutorul de care Romania ar beneficia de pe urma acestui Pact, care in cazul nostru aduce o disciplina, o cumpatare de la achizitii materiale inutile pentru Guvern, obligandu-l, daca vrea sa dezvolte Romania, sa o faca prin atragerea de bani europeni pusi la dispozitie pentru tara noastra.

Arsene Cosmin Madalin

Comentarii

comentariu

About the Author

-