Published On: lun, Mar 12th, 2012

Domnilor guvernanti, aveti mila de noi…

Share This
Tags

Am fost intrebat, adesea, de reprezentantii presei cum comentez declaratiile din ultima vreme ale guvernantilor: cele privind scaderea CAS ale primului ministru, cele privind reintregirea salariilor ale presedintelui ori cele privind reintrarea, tehnic vorbind, in recesiune ale ministrului de finante. Iar acestora, recent, li s-au adaugat cele privind necesitatea cresterii consumului, facute de guvernatorul bancii centrale.

Cum comentati? sunt intrebat. Dar ce anume sa comentez? Declaratii politice facute in dorul lelii? Presedintele spune ceva, apoi se duce si se odihneste. Ori priveste, amuzat, la televizor cum toti se straduiesc sa scoata din apele tulburi piatra pe care a aruncat-o. Ne lasa pe noi sa pierdem vremea incercand sa descalcim incalcelile sale. De ce doriti sa comentez eu? intreb pe jurnalisti. De ce sa ma caznesc eu sa dibuiesc ce-a vrut sa spuna, de ce nu-l intrebati pe el?

O astfel de tema, cum e cea privind reintregirea salariilor, necesita o uriasa responsabilitate. Vorbim de vreo doua saptamani, dar inca nu am aflat de la guvernanti:

a) cat costa reintregirea salariilor?

b) cum se impaca majorarea fondului de salarii cu legea responsabilitatii fiscale?

c) de unde or sa apara banii, din cresterea veniturilor sau din taierea cheltuielilor din alta parte?

d) daca vor creste veniturile, cum se va petrece asta cata vreme economia merge mai prost decat era prevazut?

e) daca se vor taia cheltuieli din alta parte, de unde?

f) daca sporirea salariilor e necesara pentru cresterea consumului, de ce nu se reactualizeaza si pensiile, odata cu rata inflatiei?

g) cum se impaca declaratiile primului ministru si ale presedintelui care spun ca, daca sunt conditii, o sa crestem salariile si o sa reducem CAS, cu cele ale ministrului de finante, care spune ca nu sunt intrunite conditiile si cu cele declarate de FMI, care spune ca PIB nu va mai creste cu 2,1%, ci cu 1,5%?

Dragi guvernanti, aveti mila de noi! Nu ne mai puneti in situatia sa ne framantam atat incercand sa aflam ce ganditi, daca dumneavoastra nu va osteniti sa ganditi. Iar daca, totusi, o faceti, spuneti-ne de la inceput care sunt roadele gandirii dumneavoastra. Cu totii vrem sa creasca salariile, sa scada impozitele si sa creasca puterea de absorbtie a pietei prin consum. Nu mai repetati asta.Nu ne mai spuneti ce vreti sa faceti, spuneti-ne cum.  Altminteri, ca in jocurile copilariei, o sa imaginam, din umbrele degetelor, oi si vaci pe perete, asteptand sa mai dea si lapte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-