Published On: mie, Mar 21st, 2012

De la 1 iunie vom avea reteta electronica

Share This
Tags

Presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, a anuntat, astazi, in conferinta de presa ca de la 1 iunie va fi introdusa prescriptia electronica, in paralel cu actualul sistem de prescriptie.

El a subliniat ca prin introducerea prescriptiei electronice se vor preveni fraudele din sistem si se vor evita erorile de prescriptie, acuratetea informatiei alerte la contraindicatii si predictibilitatea consumului de medicamente si management performant. Duta a mentionat ca au fost obtinute fonduri europene nerambursabile in valoare de 40 milioane euro pentru implementarea prescriptiei electronice si dosarul electronic. Duta a reliefat ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este baza pentru a introduce elemente noi, respectiv prescriptia electronica si cardul national de sanatate in 2012 si dosarul electronic in 2013.

El a accentuat ca informatizarea sistemului sanitar cu interconectarea tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru controlul costurilor si asigurarea infrastructurii pentru accesul securizat la informatiile medicale personale pentru serviciile medicale oriunde si oricand pe teritoriul Romaniei sunt prevazute in programul de guvernare 2009 – 2012. “Asadar, nu vorbim despre un sistem, ci despre o forma integrata complexa pe care noi am numit-o Platforma informatica a asigurarilor de sanatate ale carei beneficii sunt administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, performanta in acordarea serviciilor, facilitarea decontarii si raportarii serviciilor medicale, monitorizarea si controlul asupra utilizarii fondurilor”, a spus dr. Duta.

La randul sau, dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, a evidentiat ca reteta electronica este binevenita, asigura transparenta si va permite sa se vada ca “nu toti medicii sunt hoti”. Ea si-a exprimat speranta ca nu vor fi probleme la punerea efectiva in aplicatie. “Am convenit ca pe o perioada de timp sa se mearga in paralel pentru ca exista situatii cand nu merge curentul, nu merge internetul chiar si aici in Bucuresti”, a explicat dr. Mihaila.

In ceea ce priveste functionalitatea, aceasta trebuie asigurata de CNAS, a opinat dr. Mihaila. In ceea ce priveste reteta electronica, Doina Mihaila a declarat ca a discutat cu presedintele CNAS ca pentru inceput, pentru a-i determina pe medici a folosi acest sistem nou, sa se acorde stimulente. Ea a spus ca medicii de familie sunt de acord cu ideea de reteta electronica si ramane de vazut cum se va implementa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-