Published On: mar, Mar 27th, 2012

De ce Olandei nu-i place de Romania? Sau cum hotul striga hotii

Share This
Tags

Date recente arata ca situatia economica a Olandei se inrautateste. Singura tara din Uniunea Europeana care se opune inca intrarii Romaniei in spatiul Schengen are, se pare, motive interne serioase pentru care spune NU libertatii de miscare in spatiul UE, iar ele nu au legatura cu securitatea granitelor noastre sau a justitiei Romaniei. Recesiunea economica din Olanda se pare ca se va prelungi pana la sfarsitul anului 2012, iar Produsul Intern Brut (PIB) este prognozat sa se contracte cu 0,75% anul acesta. Plus multe alte dispute politice interne pe care le vom explica mai jos.

Astfel, suplimentar acestei crize economice, Olanda se afla pur si simplu in mijlocul unei crize politice interne.

Suprapunand aceste doua crize, economica si politica, observam ceva foarte interesant. Si anume, desi Olanda se numara printre puterile economice ale Europei, este posibil sa nu poata implementa aceleasi masuri dure de austeritate pe care le-a recomandat pentru Romania, spre exemplu.

Guvernul olandez se bazeaza pe o coalitie parlamentara minoritara existenta intre Partidul Liberal si Partidul Crestin Democrat, ambele sustinute, pentru a-si trece legile in Parlament, de Partidul Libertatii (PVV), care, atentie, este cel responsabil pentru discursul anti-imigratie si anti-islamic, facut atat de celebru, chiar si in Romania, de liderul sau, Geert Wilders.

Datorita acestei aliante cu Partidul Libertatii (PVV), Guvernul se bazeaza pe 76 de voturi din cele 150 din Parlamentul olandez. Recent, PVV a pierdut un parlamentar in urma unei dispute politice interne, in conditiile in care Olanda trebuie sa aprobe masuri de austeritate interna, dar sa ratifice si Pactul fiscal pe care l-a semnat la Bruxelles pe 2 martie, impreuna cu alte 24 de state, printre care si Romania. Opozitia de stanga a declarat deja ca nu sustine acest tratat, pe motiv ca regulile privind deficitul ar fi prea stricte.

Olanda trece printr-o perioada foarte dificila pe plan intern, deoarece trebuie sa respecte un deficit de 3% din PIB si sa implementeze masuri ce vor taia 9 miliarde de euro din cheltuieli.

Daca Guvernul olandez va cadea in urmatoarele saptamani din lipsa de sustinere parlamentara, este posibil ca extremistii sa profite si sa-si impuna parte a viziunilor lor radicale despre Europa, intr-o tara aflata la conducerea zonei Euro, cum este Olanda. Nimeni nu-si doreste acest lucru, nici macar olandezii.

Si iata cum, la o privire mai atenta, putem vedea cum sustinerea unei coalitii guvernamentale minoritare sta, la fel ca in Romania, intr-un partid cu cativa parlamentari (UDMR la noi, PVV la ei), iata cum putem intelege opozitia clasei politice olandeze cu privire la intrarea Romaniei in Schengen. La ei, la fel ca la noi, maioul e mai aproape de corp decat camasa, iar daca extremistii nu vor Romania in Shengen, asa va fi, ca sa nu cada Guvernul Olandei.

Se poate deci spune ca disputele politice si problemele economice din Olanda vor avea efecte asupra intregii Europe. Astfel ca, din pozitia sa de cea mai vocala tara din UE, atunci cand vine vorba despre implementarea de masuri de austeritate, guvernul olandez va trebui sa arate intregii Europe ca faptele urmeaza vorbele. Daca acest lucru nu se va intampla, tarile periferice ale Europei, cum este cazul Romaniei si al Greciei, care au suferit si vor suferi in continuare, au tot dreptul din lume sa nu mai asculte nimic din ceea ce vine de la olandezi.

Arsene Cosmin Madalin

Comentarii

comentariu

About the Author

-