Published On: Soare, Mar 18th, 2012

Cum au scos guvernele pedeliste indicativul prezent din limba romana

Share This
Tags

In dezbaterea publica romaneasca se vorbeste mult si, ca intotdeauna in astfel de situatii, se vorbeste degeaba.

Iata, de pilda, tema Tratatului de stabilitate. S-a discutat intruna daca e bine sa-l semnam sau nu. Ce nu s-a discutat, insa, e Tratatul in sine. Ce implicatii are, ce inseamna aplicarea lui, cand se va intampla asta si cam ce consecinte are pentru viata romanilor. Tratatul a fost privit, mai degraba, ca un act de politica externa decat ca un subiect al politicii interne, ceea ce ar fi trebuit sa fie.

Acum discutam despre reintregirea salariilor. Daca e bine sa se faca ori nu. Dar nu discutam chestiunea de fond: ce inseamna exact reintregirea salariilor, cat costa, de unde vin banii, cum se va impaca asta cu legea responsabilitatii fiscale, ce efecte sunt asupra deficitului bugetar etc. etc. Guvernul si coalitia de guvernare spun ca vor reintregi salariile daca o vor permite conditiile economice. Dar conditiile economice nu o permit, asta se vede cu ochiul liber. Noi pierdem vremea discutand, pentru simplul fapt ca cei care ar trebui sa aiba raspuns la aceste intrebari nu-l dau si cei care ar trebuie sa calculeze impactul nu o fac.

Am inteles ca primul ministru a avut o prestatie buna la televizor zilele trecute. Am vazut cateva fragmente. Am inteles ca in privinta protestelor din luna ianuarie si a efectelor lor trebuie sa vorbim in silogisme. Ca seful ANAF si cel al Casei de sanatate sunt doi tineri si ingenui functionari publici care de-abia de acum inainte trebuie sa-si dovedeasca priceperea. Am inteles ca Guvernul vrea sa reduca impozitele, sa creasca veniturile si investitiile (o fi vreun Guvern pe lume care sa spuna ca vrea altceva?). In general, primul ministru nu a iesit cu un milimetru din linia presedintelui si a partidului, nu a promis nimic (decat daca conditiile o permit) si a raspuns in asa fel incat adesea uitai de unde ai  plecat. Cel mai interesant lucru in comentariile la acest interviu este ca nimeni nu a comentat ideile primului ministru, ca si la discursul de investitura nu ne-a lasat nimic precis, ci s-a evocat doar felul in care a boxat cu Gadea, cu jocul de glezne cu care Cassius Clay l-a invins pe Joe Frazier.

Acest mandat pedelist, al carui reprezentant este si  Guvernul de acum, si care se apropie de sfarsit a excelat prin absenta totala, in exprimare, a indicativului prezent. El s-a exprimat utilizand indicativul trecut pentru a denigra copios guvernarea liberala, si  indicativul viitor, promitand intruna „daca conditiile o permit”. Ei au facut prost, noi vom face bine. Dar noi facem va ramane, probabil, o mare enigma.

Comentarii

comentariu

About the Author

-