Published On: mar, Mar 6th, 2012

Controlul tutunului pe lista prioritatilor legislative

Share This
Tags

*Ministerul Sanatatii vrea sa interzica fumatul in spatiile publice

Mai mult de o treime dintre adulti sunt expusi la fumul de tutun secondhand la locul de munca, 86,6% in restaurante si 94,4% in baruri si cluburi.

Primul studiu GATS Romania arata ca prevalenta fumatului lanoi in tara este de 26,7%. Studiul a stabilit o prevalenta semnificativa a consumului de tutun in tara noastra, aproximativ 5 milioane de fumatori, dintre care 4 milioane fumeaza zilnic.

“Avand in vedere ca in Romania mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) si 2 milioane la locul de munca, la care se adauga expunerea ridicata la fumul de tutun ambiental in diverse spatii publice, este de o importanta vitala ca Guvernul sa aseze controlul tutunului pe lista prioritatilor legislative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.

Opinia publica sprijina puternic reglementarile legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulti (72%), s-au declarat in favoarea interzicerii totale a fumatului in restaurante si mai mult de jumatate (57%) in baruri si cluburi.

Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice in concordanta cu recomandarile UE. Acest aspect poate fi pus in realizare prin sustinerea proiectului de lege care exista in prezent in Parlament sau prin promovarea unui act normativ care sa reglementeze tutunul in spatiile publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-