Published On: vin, Mar 2nd, 2012

70 de ani de la moartea istoricului literar Gheorghe Adamescu

Share This
Tags

Duminica, 4 martie, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” va marcat printr-o expozitie implinirea celor 70 de ani de la moartea istoricului literar si bibliografului Gheorghe Adamescu.

Gheorghe Adamescu (23 iulie 1869, Bucuresti – 4 martie 1942, Bucuresti) este un istoric literar, bibliograf si autor al unor manuale de literatura din perioada interbelica. Fiu al preotului banatean Andrei Adamovici, care pe la 1841 venise in Bucuresti si preluase directia Imprimeriei Statului, si al Anghelinei (nascuta Teodoreanu), Adamescu a fost atras de literatura inca de pe bancile Liceului „Sf. Sava”, cand a inceput sa scrie versuri, publicandu-le in ziarul „Romania”, apoi anecdote si schite ce au aparut in „Romania libera”, „Adevarul” etc.

Ca student la Facultatea de Litere si Filosofie din capitala, a participat la infiintarea Ligii Culturale, forma de protest a romanilor liberi fata de rasunatorul proces al Memorandumului din Cluj. Dupa un an petrecut ca profesor de limbile romana si latina la Galati, pleaca la Paris, unde va audia o serie de cursuri la Sorbona, Ecole des Hautes Etudes si Ecole des Chartres .

Isi face debutul editorial cu Luptele pentru nationalitate ale romanilor de peste munti in 1848-1849, lucrare aparuta in 1892. Din 1894 se afla in Bucuresti, unde va fi profesor mai intai la Liceul „Gheorghe Lazar”, apoi la „Sf. Sava”. Paralel cu activitatea la catedra, va publica toata viata studii si manuale de limba si literatura romana.

A fost secretarul Asociatiei Corpu­lui Didactic, membru in Consiliul Superior al Instructiunii si apoi, ca secretar general in Ministerul Instructiunii (1901-1904), un colaborator apropiat al lui Spiru Haret. In calitate de inspector general al invatamantului, ia parte la congrese de educatie din strainatate. In 1921 este ales membru corespon­dent al Academiei Romane. A fost secretar si vicepresedinte al Comitetului de conducere al Ateneului Roman.

In domeniul istoriei literare, Adamescu a elaborat unele studii cu caracter de popularizare, publicate in periodice, si a intocmit editii, antologii, biografii de scriitori si manuale ce se adresau in primul rand elevilor. Dintre acestea merita retinute Din biografiile scriitorilor romani (1896), Istoria literaturii romane pentru scoalele normale (1910) si editii din scrieri ale lui V. Alecsandri, Gr. Alexandrescu, I.L. Caragiale, G. Cosbuc, M. Eminescu, Spiru Haret etc. Mai trebuie retinuta contributia sa la reali­zarea, alaturi de I.A. Candrea, a Dictionarului enciclopedic ilustrat „Cartea Romaneasca”, a carui a doua parte, cu date istorice si geografice, a redactat-o.

Dar, din tot ce a scris Adamescu, cu migala si pacienta, cea mai importanta ramane o adevarata lucrare de benedictin, Contributiune la bibliografia romaneasca (I-III, 1921-1928), cea dintai bibliografie a literaturii noastre, pe autori, cu trimiteri la opere si scrieri critice. Acesteia i-au urmat, de-a lungul anilor, studii speciale despre unii autori, despre curente si reviste, iar bibliografia s-a extins pana la detaliu. Nimeni nu a mai savarsit inca pana astazi un ase­menea sacrificiu intelectual, atat de necesar cercetarii literare.

Bibliografia lui Adamescu, depasita, cum este si firesc, in liniile ei mari, reprezinta acel instrument util si astazi, „in vremea criticii structuraliste si a masinilor electronice de inventar” (Marin Bucur). Prin efortul lui, Adamescu se inscrie printre pionierii bibliografiei literare romanesti, alaturi de Ioan Bianu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-