Published On: mie, Mar 7th, 2012

2012 este anul in care Politica Externa o schimba pe cea Interna

Share This
Tags

Exista perioade cand sistemul international trece prin schimbari radicale intr-un timp foarte scurt. Ultima astfel de perioada a fost 1989-1991.

In decursul acestor numai trei ani, Uniunea Sovietica s-a prabusit, impreuna cu regimurile politice socialiste din Estul Europei. Miracolul economic japonez a luat sfarsit. Tratatul de la Maastricht, care pune bazele Uniunii Europene asa cum o stim astazi, a fost semnat. Piata Tiananmen a dat semnele ca in China a inceput sa existe o economie de piata, dominata ce-i drept de mana de fier a Partidului Comunist Chinez, si asa mai departe.

Prin urmare, componentele fundamentale ale sistemului international s-au modificat radical, schimband regulile pentru urmatorii 20 de ani.

Revenind la timpuri mai recente, atentatele din 11 septembrie 2001 au schimbat optiunile geopolitice ale celui mai important actor al sistemului relatiilor internationale, SUA, si odata cu el ale NATO si inclusiv ale Romaniei, care si-a reformat si incercat armata in teatre de operatiuni cu totul noi pentru ea, Afganistan si Irak. {ncercuirea ursului adormit, Rusia, prin stabilirea unui cap de pod in Afganistan si raspandirea influentei militare,  economice si petroliere inclusiv, in Orientul Mijlociu este si ea foarte vizibila. Peste acestea, Primavara Araba, care continua de aproape un an, a avut succese vizibile pe toata coasta mediteraneeana a Africii, continuand acum, din pacate sub forme extrem de violente, in Siria.

Se poate deci spune ca acum ne aflam intr-un ciclu similar de schimbari radicale petrecute intr-un timp foarte scurt. Acestea au inceput in 2008 si se desfasoara in continuare.

{n aceasta perioada, Uniunea Europeana si-a incetinit motoarele de crestere economica, fiind acum in plina reconstructie. China se afla si ea intr-o faza dificila din punct de vedere economic si social, recesiunea globala afectand vizibil economia nationala, orientata foarte mult pe exporturi, dar si produsele proprii, multe devenite necompetitive din cauza inflatiei. Retragerea Statelor Unite din Irak a creat conditiile pentru asumarea unui rol crescut din partea Iranului, lucru ce ar putea schimba balanta de putere in regiune, in urmatoarea perioada. Schimbarile care se petrec simultan in Europa, China si Orientul Mijlociu deschid usa unei noi paradigme internationale, inlocuind-o astfel pe cea din 1989-1991.

Modalitatea noastra de analiza viitoare va imprumuta din puterea de abstractizare si viziune globala a scolilor de gandire si strategie americane, care au, de altfel, si cele mai multe resurse in demersul de analiza a politicii externe.

Previziunile noastre pentru 2012 sunt conturate de ideea, potrivit careia traim in mijlocul a ceea ce putem numi o schimbare de generatie in felul in care functioneaza lumea.

Lucrurile se schimba continuu si, din acest punct de vedere, va trebui sa accentuam cateva detalii in cazul Europei, Chinei si a Orientului Mijlociu daca vrem sa tragem o concluzie corecta in ceea ce priveste viitorul acestora si a lumii in general.

Previziunile pentru 2012 sunt unice, in ideea in care acestea nu sunt facute doar pentru un an oarecare, ci pe un an 2012 ce are premisele de a schimba inca o data lumea. Anul 2012 este unul in care previziunile individuale referitoare la anumite state, regiuni sau continente vor arata o schimbare a realitatilor in care traim si o redefinire a felului in care functioneaza aceasta lume.

Cosmin Madalin Arsene

Comentarii

comentariu

About the Author

-