Published On: lun, Mar 26th, 2012

„Avarul” lui Moliere la Teatrul „Maria Filotti”

Share This
Tags

Actorii Teatrului “George Bacovia”, din Bacau, vor fi prezenti la Braila, miercuri, 28 martie 2011, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, incepand cu orele 18.00, cu piesa “Avarul” dupa Moliere, in regia lui Dumitru Lazar Fulga.

Distributia: Harpagon (Stefan Ionescu), Cleant( Bogdan Matei), Eliza (Daniela Vranceanu), Valeriu (Dumitru Rusu), Mariana (Alina Simionescu), Anselm (Stefan Alexiu), Frosina (Firuta Apetrei), Simone (Simona Nica), Jacqueline (Corina Goranda), La Fleche (Valentin Braniste), Procurorul (Roxana Marza).

Jean-Baptiste Poquelin, sub al sau pseudonim Molière (1622 –1673), a marcat istoria teatrului francez si a comediei universale. Dramaturgul cel mai jucat, Molière s-a distins prin piese in care comicul, pateticul si critica se imbina armonios. El a stiut sa faca din ras o arma pentru a combate moravurile societatii sale dupa cum obiectivul propus a fost acela de „a face sa rada oamenii onesti“.

Spectacolul infatiseaza moravurile unei familii burgheze din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in centrul careia se situeaza Harpagon, personaj complex, stapanit de o zgarcenie nemaipomenita si de un egoism pe cat de odios, pe atat de ridicol. Societatea in care traim, una materialista in care banul guverneaza in detrimentul frumusetii, adevarului, dreptatii, bunatatii, puritatii sperantei si gandului, nu difera cu mult fata de cea in care traiau personajele lui Moliere. Asa incat, singura salvare ramane, cum spunea Slavici: “Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-