Published On: mie, Feb 1st, 2012

Ziua Internationala impotriva Violentei in Scoala, marcata si de IPJ Braila

Share This
Tags

* Politistii s-au intalnit cu elevii de la scoala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”

Inspectoratul de Politie Judetean Braila, in parteneriat cu Scoala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu”, desfasoara in acest an proiectul de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii minorilor „Politistul, prietenul meu”.

Pentru marcarea Zilei internationale impotriva violentei in scoala, politistii de la Biroul Proximitate si Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii au organizat, cu sprijinul cadrelor didactice, o intalnire cu elevii din clasele I si a II-a.

Copiii au aflat ca rolul politistilor in cadrul comunitatii este acela de a avea grija ca toti cetatenii sa fie in siguranta, dar si ca acestia au obligatia sa respecte legile.

Elevii au identificat impreuna cu politistii diferitele forme de manifestare a violentei: pornind de la simpla tachinare intre colegi, atribuirea de porecle sau marginalizare, pana la lovire, bruscare, imbrancire etc., toate acestea lasand urme adanci in sufletul victimei si, in unele cazuri nefericite, chiar si pe trup.

Politistii i-au sfatuit pe copii ca atunci cand nu stiu sa rezolve unele neajunsuri cu un alt coleg, care in cele mai multe cazuri sunt minore sau tin de modul de interpretare si raportare la anumiti factori, sa discute fara ezitare cu parintii sau cu cadrele didactice, iar atunci cand li se pare ca sunt nedreptatiti in vreun fel, nu ei sunt cei care trebuie sa rezolve situatia, ci, fie parintii, fie profesorii.

Pentru ca la varsta scolara mica jocul este principala modalitate de invatare si achizitionare de cunostinte, politistii le-au exemplificat copiilor prin intermediul povestilor cum orice manifestare violenta, fizica sau psihica, are urmari neplacute pentru victima si chiar daca agresorul isi recunoaste ulterior vina, raul produs este extrem de dificil de reparat, cel putin la nivel emotional. Ceea ce conteaza este ca in orice situatie, violenta sa fie inlocuita de comunicare si toleranta.

Cu sprijinul cadrelor didactice, elevii au explicat semnificatia proverbului „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, tocmai pentru a intari comportamentele pozitive si de asemenea, au aflat ca unele fapte nu doar ca provoaca neplaceri, dar pot fi si sanctionate chiar si de ceilalti copii.

Celor mici li s-a reamintit ca trebuie sa fie foarte atenti atunci cand se deplaseaza singuri pe strada, sa nu poarte discutii cu persoane necunoscute, sa nu le spuna orele la care parintii lipsesc de acasa sau ce bunuri detin in locuinta si, in niciun caz si sub niciun pretext, sa nu insoteasca persoane pe care nu le cunosc.

Politistii au discutat cu elevii despre numarul unic de urgenta 112 si le-au explicat de catre cine si in ce situatii acesta poate fi apelat, ce inseamna o urgenta si de ce nu trebuie sa se joace sau sa sune in gluma la acest numar de telefon.

Intalnirea dintre elevi si politisti a fost foarte interesanta, acestia fiind incantati sa stea de vorba cu politistii, s-au implicat activ in discutii si au fost nerabdatori sa adreseze foarte multe intrebari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-