Published On: vin, Feb 24th, 2012

Vorbe, … vorbe…

Share This
Tags

Una foarte la moda si uzitata pana la exasperare este descentralizarea. Ma fac a uita altele la fel de nastrusnice, precum “reforma”, “modernizarea statului”, “restructurare” si alte asemenea dragalasenii, altminteri toate vorbe,…vorbe goale de continut.

Sa ne intoarcem la descentralizare. Ultimul ordin emis (si semnat!) de Funeriu de pe fotoliul Educatiei s-a referit la inchiderea in zilele de 7 si 8 februarie a.c. Acest ordin calca in picioare autonomia scolilor, capacitatea de decizie a directorilor.

Cine cunoaste mai bine decat un director care sunt conditiile reale din zona sa de competenta?

Dam ordin sa se inchida toate scolile. De ce? Nu cumva era mai indicat sa se lase aceasta decizie la nivelul fiecarei unitati de invatamant? Directorul, impreuna cu Consiliul de Administratie, poate aprecia, pe viu, functie de starea cailor de acces, de nivelul nametilor din localitate, de rapiditatea si eficienta masurilor de deszapezire intreprinse de autoritatile locale, sa considere oportunitatea tragerii zavoarelor.

Este posibil ca o scoala centrala din municipiu sa nu aiba nevoie de o asemenea vacanta fortuita, in timp ce una din cartierele marginase sa necesite o zi, ori mai multe, pentru a se desfunda suficient caile de acces.

Corect si descentralizat era sa se lase fiecarei scoli ca functie de conditiile concrete, locale, sa decida suspendarea ori nu a cursurilor scolare.

Sa ne amintim ca centralismul excesiv era apanajul societatii socialiste. Doar atunci nu se putea trage un vant decat cu aprobare de la Centru. }i no ice facem? Desi, din cate cunosc, exista prevederi legale care sa confere Consiliilor de Administratie libertatea de actiune si decizie, venim sa impunem ordine fara cap si fara coada. Ne intoarcem inainte de 1989.

De aia spun ca descentralizarea, modernizarea statului, reformele institutionalizate, restructurarile nu sunt altceva decat vorbe,…vorbe,… goale de continut, spune doar ca sa ne aflam in treaba , sau mai corect, ca sa ne aflam in vorba!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-