Published On: joi, Feb 16th, 2012

Stabilirea rezidentei fiscale

Share This
Tags

Principalele elemente care vor fi luate in considerare pentru stabilirea rezidentei fiscale in Romania sunt domiciliul in Romania, locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata, dar care ramane oricand la dispozitia acestuia si a familiei sale, centrul intereselor vitale amplasat in Romania si daca persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutiv, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Persoana fizica nerezidenta trebuie sa inregistreze la autoritatea fiscala competenta formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

La formularul mentionat mai sus, persoana fizica nerezidenta va anexa copia pasaportului, valabil, iar cetatenii Uniunii Europene vor anexa copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotite de o traducere autorizata in limba romana, certificat/document care este valabil pentru anul/anii pentru care este emis, precum si documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata, dar care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa.

Autoritatea fiscala competenta va analiza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului Fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata si va stabili daca persoana fizica nerezidenta pastreaza rezidenta fiscala a celuilalt stat potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri sau va fi persoana fizica rezidenta fiscal in Romania.

In termen de 30 de zile de la depunerea formularului, autoritatea fiscala va notifica persoana fizica daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania.In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

In situatia in care, pe baza documentatiei prezentate de persoana fizica pentru stabilirea rezidentei fiscale in Romania, intervin modificari fata de datele inscrise in notificarea emisa de autoritate, aceasta va efectua o noua notificare si o va anula pe cea precedenta, pentru corectarea obligatiei fiscale ce ii revine in Romania persoanei fizice respective, pe baza noilor informatii.

Pe parcursul anului 2012 au obligatia completarii formularului  “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” si persoanele fizice care au sosit in Romania dupa 1 ianuarie 2009 si care continua sa fie prezente in Romania si dupa 1 ianuarie 2012.

Persoanele fizice nerezidente sosite in tara noastra inainte de 1 ianuarie 2009 si care solicita eliberarea “Certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si pentru persoane fizice rezidente in Romania” au obligatia completarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” si totodata sa faca dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului din Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-