Published On: vin, Feb 10th, 2012

Singura tara europeana care a taiat un sfert din salarii

Share This
Tags

Conform statisticilor europene, Romania a fost singurul stat membru al Uniunii Europene care, in cadrul masurilor de austeritate, a redus veniturile salariatilor din sectorul bugetar cu 25%. In schimb, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca suntem unici si la capitolul “cheltuieli publice cu personalul”, acestea inregistrand o crestere de 120%.

“Inainte de 2008 am avut o crestere cu 120% a cheltuielilor cu salarii in Romania. Aud ca nicio tara din Europa n-a redus salariile cu 25%, dar va intreb daca exista vreo tara in care salariile au crescut cu 120%”, a aratat Isarescu. Oficialul bancii centrale a amintit ca, inainte de criza, toti politicienii argumentau cresterile salariale prin faptul ca “bugetarul roman, ca sa nu fie corupt, trebuie sa fie mai bine platit”.

“Nu stiu daca acum bugetarul este mai putin corupt. Si asta n-ar fi fost o problema, dar s-a suprapus cu un plus de 200.000 de noi bugetari”, a continuat Isarescu.

Referindu-se din nou la cresteri salariale, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai precizat ca, potrivit datelor oficiale, tara cu cea mai mare crestere a salariului real din Europa ultimilor 30 de ani a fost Grecia, desi economia acestei tari nu permitea o imbunatatire atat de consistenta a nivelului de trai.

Traian Basescu a anuntat la data de 6 mai 2010 reducerea veniturilor de la bugetul de stat cu 25% si micsorarea tuturor pensiilor cu 15%, ultima masura fiind declarata neconforma cu prevederile legii fundamentale a Romaniei, potrivit hotararii Curtii Constitutionale.

Mai mult, tot ca masura de austeritate si de redresare a economiei, Guvernul Boc a crescut taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% si a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

In acelasi timp, Migur Isarescu este de parere ca Romania ar trebui sa renunte la acordurile pe care le are cu FMI si Banca Mondiala, pe motiv ca un nou acord ne-ar lua plusul de credibilitate pe care l-am dobandit cu greu pe pietele financiare, prin usoarele cresteri economice din ultimele trimestre. “Acordul cu FMI ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrurile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun”, a spus guvernatorul BNR.

Comentarii

comentariu

About the Author

-