Published On: mar, Feb 7th, 2012

Sacrificiile nu vor multumi pe nimeni

Share This
Tags

Din partea puterii politice, raspunderea pentru tot ce se intampla e colectiva, nu individuala. Demisia lui Emil Boc, impreuna cu intregul Guvern, este doar un pas catre normalitate. Ar fi o eroare sa ne multumim doar cu atat, sa spunem ca, iata, protestele si-au atins tinta si puterea politica a dat un pas decisiv inapoi.

In legatura cu gravitatea situatii actuale, tema de fond nu este cea a compozitiei Guvernului ci a legitimitatii majoritatii parlamentare si a modului in care este inteleasa functionarea statului de drept, in principal chestiunile legate de rolul presedintelui. Pe actuala majoritate parlamentara, incropita din tradari si santaje de tot felul, lipsita de suport popular, nu se poate cladi nimic stabil si legitim.

Nu acceptam decat un Guvern cu mandat limitat si care sa pregateasca tara pentru alegeri anticipate. Un Guvern care sa nu fie repetarea scenariului inutil din octombrie 2009, vanturand prin fata opiniei publice tehnocrati afiliati principalului partid de guvernamant. Nu vom ingadui ca demisia lui Emil Boc sa fie doar un tertip pentru conservarea puterii. In situatia grava in care se afla Romania astazi nu putem tolera manevrele unor jocuri de imagine. Noi cerem responsabilitate si nu sacrificii.

Cu alte cuvinte, nu credem ca ceea ce trebuie acum este sa asistam la ritualuri in care unii reprezentanti ai puterii politice sa ii sacrifice pe altii, de parca n-ar fi stiut cu totii ce se intampla si nu ar fi  pus umarul, fiecare in parte si toti la un loc, la deteriorarea sistemului democratic, la saracirea populatiei, la vlaguirea mediului de afaceri, la inglodarea tarii in datorii, la ingrosarea cohortelor de someri si la adancirea crizei de sens a societatii romanesti. Raspunderea pentru tot ce s-a intamplat trebuie sa fie colectiva si nu individuala. Iar cautionarea tuturor acestor vinovatii prin vehicularea unor nume pastrate cu grija pentru astfel de ocazii speciale nu va amagi pe nimeni.

Asadar, Guvernul, oricare va fi acela, trebuie sa aiba ca mandat indeplinirea procedurilor pentru alegeri anticipate. El trebuie sa fie rezultatul unei solutii negociate intre toate grupurile parlamentare si nu al unei tactici oculte pregatite in cancelariile prezidentiale. Mandatul sau limitat il va impiedica sa ia masuri conjuncturale si care sa nu aiba ca scop decat finantarea campaniei electorale a partidelor din actuala majoritate parlamentara.

Emil Boc nu a fost cauza situatiei actuale, ci unul dintre efecte. Si, ca in orice operatie reusita, mai ales una pe cord deschis cum e cea de acum, trebuie inlaturata, in primul rand, cauza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-