Published On: mie, Feb 1st, 2012

Romanii, datori din nastere. “Numai” 4570 de euro de “caciula”

Share This
Tags

In incercarea de a restabili relatia cu romanii, asa cum a declarat recent ca are in vedere, presedintele Traian Basescu apeleaza din nou la comparatii pentru a le arata oamenilor ca “nu e chiar atat de rau pe cat pare”.

Astfel, primul om al statului a expus din nou, asa cum ii sta in obicei, serii intregi de cifre, cu scopul declarat de a “face oamenii sa inteleaga” ca suntem pe drumul cel bun. El a declarat ca “nava” Romaniei face fata cu stoicism furtunii financiare, cetatenii nefiind in prezent datori “decat” cu 4570 de euro pe cap de locuitor, asadar cea mai mica datorie individuala dintre statele membre UE.

“Apropo de datorii, vreau sa stie romanii cum stam din punctul de vedere al datoriilor noastre. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE – vorbesc de datoria publica si datoria privata, dar statul nu plateste decat datoria publica. Totalul datorat de Romania e de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datoria publica. Restul e datorie privata, datorii ale firmelor, ale cetatenilor, conturile nerezidentilor care se afla in Romania”, a declarat presedintele.

Numai ca in timp ce Traian Basescu expunea aceste cifre de la pupitrul Palatului Cotroceni, Ministrul Finantelor Publice mai adauga pe lista de datorii inca 1 miliard si ceva de euro proaspat imprumutati, cu scadenta peste 10 ani, ceea ce inseamna ca datoria externa totala a Romaniei se indreapta vertiginos spre 100 de miliarde de euro. Si daca, in spirit comparativ, observam ca in urma cu 12 ani, Romania era datoare numai 11 miliarde de euro, nu e cazul sa ne ingrijoram, nu-i asa? Doar comandantul de nava Basescu Traian stie ce face!

Cu cateva zile in urma, pe fondul zvonului ca exista posibilitatea unei cresteri de 5% a pensiilor si salariilor trunchiate la 6 mai 2010, presedintele a declarat plin de responsabilitate ca o asemenea modificare in buget nu are aplicabilitate. “Nu am identificat un loc in buget de unde sa taiem pentru majorarea salariilor si pensiilor”, a specificat Traian Basescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-